Dobra vijest za voćare

Jabuke ponovo mogu u Rusiju

  • 11.07.2018. 19:32

Jabuke iz BiH ponovo će na rusko tržište. Ruska Federacija danas je ukinula zabranu uvoza ovoga voća iz BiH koja je na snagu stupile početkom godine. Kamen sa srca pao je voćarima, pogotovo onima koji uberu na tone jabuka.

Najviše su se obradovali u trebinjskom preduzeću AD Popovo polje.

"Imamo 150 hektara zasađene jabuke na ovoj plantaži i očekujemo prinos oko 4.500 tona jabuke. Jabuka je vrhunskog kvaliteta", poručuje Radenko Ilić, rukovodilac vinograrske proizvodnje u AD Popovo polje.
 
Jabuka se uzgaja po svim svjetskim standardima, kažu u Popovom polju. Čim se ubere, za Rusiju će se izvesti više od dvije tone.

Jabuke u Popovom polju ove godine su dobro rodile. Berba počinje već početkom avgusta. Kažu, ovim jabukama će se sladiti širom Rusije, ali i Evropske unije. 

Popovskim plantažama danas se prošetao i Mirko Šarović. Odlučio je da voćarima saopšti vijest o ukidanju zabrane izvoza. Ministar je najavio i dolazak ruskih inspektora u BiH.

"Ruska strana će u vrijeme berbe jabuka u BiH, tokom narednih sedmica, htjeti da posjeti BiH i uvjeri se u količine koje naša zemlja ima i namjerava da izvozi u Rusku Federaciju", upozorava Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Nije sporno što je Šarović voćarima u Srpskoj saopštio dobre vijesti. Mogao je to, ipak, zvanično da saopšti i Ministarstvu poljoprivrede Srpske, zamjeraju u ovom ministarstvu. Čuli su da BH. ministar upozorava da se mora spriječiti šverc. Poručuju mu da su na tome odavno počeli da rade.

"Mi, naravno, pozdravljamo odluku ukoliko je ta odluka donesena. Zašto kažem ukoliko, zato što mi nismo zvaničnim putem informisani ni od strane Ruske Federacije ni od strane ministra Šarovića, koji bi po nekom pravilu i po protokolu trebao da nas obavijesti o tako važnoj jednoj odluci za sve voćare u RS", kaže Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede RS. 

Iz ovog ministarstva kažu da je ukidanju zabrana dosta doprinijela dobra saradnja RS i Rusije. Ova zemlja je u januaru obustavila uvoz jabuka iz BiH zbog sumnje u reeksport, što je drugi put u posljednjih nekoliko godina.

Тагови: