Imaju predloge za rješenje

UIO BiH traži da sud zabrani Srpskoj prinudnu naplatu duga

19:52, 09.09.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Uprava za indirektno oporezivanje tražila je od Suda BiH da zabrani Srpskoj prinudnu naplatu duga od raspodjele novca od PDV-a. Privremena zabrana suda ističe 11. septembra, ali su u Upravi tražili da Srpska taj novac sa računa UIO ne naplaćuje ni ubuduće.

Traže i da im se vrati 4,6 miliona koje je Srpska uspjela da naplati prije nego što je Sud privremeno zabranio prinudnu isplatu.

"Iz razloga što je to stvorilo mnogobrojne probleme u normalnom funkcionisanju UIO. Novac se, između ostalog, skidao sa depozitnih računa, gdje se nalazi novac građana BiH, koji su uplaćivali zbog depozitnih procedura. Mi smo morali da donosimo rješenja o povratu tog novca, međutim tog novca više nema", izjavio je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

UIO je predložila nekoliko načina na koje bi situacija bila riješena, ali u Upravnom odboru Uprave nisu prihvatili ni jedan. Između ostalog, predloženo je i da novac Srpska naplati sa računa Ministarstva finansija i trezora BiH. Iz tog Ministarstva nam kratko odgovaraju da oni o tome ne odlučuju.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH nema nadležnost da odlučuje o načinu provođenja sudskih presuda koje se tiču drugih institucija te Vam ne možemo dati bilo kakav komentar na Vaš upit", saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Srpskoj je bitno da novac koji joj se duguje dobije, ali ne i sa kojeg računa. Kaže to za ATV ministar finansija Srpske, Zora Vidović. Sud je, poručuje Vidovićeva, prvo odlučio da se novac sa računa UIO naplati prinudno, a zatim tu prinudnu naplatu privremeno zaustavio. U sudske presude, tvrdi, Ministarstvo ne može da se miješa, ali Srpskoj će, kaže, na ovaj ili onaj način, novac morati da bude vraćen. 

"Mi nikako ne možemo dozvoliti i dopustiti da se to i dalje odugovlači, jer se odugovlači skoro godinu dana i očekujemo od 11. septembra da taj naš porez koji nije prebačen na vrijeme u Republiku Srpsku dobijemo, a sa kog računa ćemo ga dobiti, to nama uopšte nije bitno", naglasila je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Novi koeficijenti za raspodjelu novca od indirektnih poreza su poslednji put usaglašeni prije dvije godine. Srpska je prije mjesec dana Sudu BiH uputila novu tužbu, jer se dug nagomilao na oko 30 miliona maraka. Federalna Vlada je uzvratila kontratužbom, ali za period nadoknade štete za 2012. i 2016. godinu.

Premijer Radovan Višković poručio je da je tužba Federacije besmislena, i da bi prvo trebalo da isplati novac koji duguje Srpskoj.