UIO BiH: Počela javna kampanja "Stop švercu"

12:38, 09.08.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Uprava za indirektno oporezivanje BiH počela je javnu kampanju "Stop švercu" s ciljem da građani BiH koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju robe, posebno duvanskih prerađevina, to dojave budući da je porasla vrijednost "crnog tržišta".

"Samo u šest mjeseci 2020. godine ovlašteni službenici UIO u aktivnostima sprovedenim na cijeloj teritoriji BiH oduzeli su duvan i cigarete u vrijednosti većoj od 1,5 miliona KM, što je više nego u cijeloj 2019. godini", saopštili su iz UIO.

Uprava je naglasila da kupovina i konzumiranje cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama UIO, mogu dodatno narušiti zdravlje građana, jer je riječ o proizvodima za koje ne postoji nikakva informacija o porijeklu, te se ne zna šta je sastav ovih proizvoda.

Građani bilo koju informaciju o utaji indirektnih poreza i nezakonitom prometovanju robe, posebno duvanskih prerađevina, mogu da prijave na otvorenu liniju 080 02 06 07.

Iz Uprave su istakli da je u posljednjih nekoliko godina, zbog značajanog povećanja poreskog opterećenja na duvan i cigarete, evidentiran pad broja izdatih markica, ali, nažalost, nije došlo do smanjenja pušenja u BiH, već je porasla vrijednost takozvanog crnog tržišta.

Iz UIO su podsjetili da su prihodi od indirektnih poreza od najvećeg značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele BiH.

"Novcem prikupljenim od indirektnih poreza u najvećoj mjeri se finansiraju zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Samo u prošloj 2019. godini UIO je prikupila gotovo osam milijardi KM prihoda od indirektnih poreza", navodi se u saopštenju Uprave.

Istaknuto je da svaki oblik nezakonite trgovine treba da bude otkriven, prijavljen i sankcionisan jer, osim izbjegavanja plaćanja poreza i obaveza, nezakonitom trgovinom se stvara i nelojalna konkurencija svim urednim poreskim obveznicima koji posluju potpuno poštujući zakonske obaveze.