Elektroprivreda BiH

Ugrožena isporuka struje u FBiH

  • Извор: СРНА
  • 24.11.2021. 17:26

Direktor "Elektroprivrede BiH" Admir Andelija upozorio je da je ugrožena isporuka električne energije zbog obustave proizvodnje uglja, ali očekuje da će proizvodnja biti nastavljena budući da je dobio informaciju da će rudarski sindikati pristati na nastavak razgovora.

Andelija je na konferenciji za novinare u Sarajevu najavio da se od sutra gase dva bloka u Termoelektrani Tuzla, da u pogonu ostaje samo jedan kotao da bi se obezbijedila toplotna energija za Tuzlu i Lukavac, dok Termoelektrana Kakanj ima zaliha uglja za samo 10 dana.

On je istakao da je stanje depoa u Termoelektrani Tuzla kritično, zbog čega će dio ove termoelektrane biti stavljen van proizvodnje sve do obezbjeđivanja potrebne količine uglja.

Andelija je naveo da je isporuka električne energije već mjesecima ugrožena jer je smanjena proizvodnja uglja, a manjak se pokušao nadomiriti nabavkom iz rudnika Stanari čime je spašena sezona grijanja.

Pozdravljajući prekid protesta rudara u Sarajevu, Andelija je naveo da je dobio informaciju da će rudarski sindikati pristati na nastavak razgovora i očekuje da će nastaviti proizvodnju jer ovakvo stanje nikome ne odgovara.

"Probleme treba da riješimo u našim kućama i mislim da ćemo ih uspjeti riješiti", rekao je Andelija i upozorio da federalna "Elektroprivreda" ne može sama da snosi teret reorganizacije i rada rudnika, a da će u slučaju da budu primorani da sami snose troškove tražiti korekciju cijene električne energije.

Andelija tvrdi da se prema novim pravilnicima ne smanjuje plata radnika u proizvodnji, kojih nedostaje, već samo režijskom osoblju u rudnicima u sastavu "Elektroprivrede".

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије