12 miliona KM više

Ugostitelji prijavili više PDV-a

  • 22.07.2019. 19:40

12 miliona maraka više u odnosu na mart i april prošle godine prijavili su ugostitelji u BiH koji nisu u sistemu PDV-a. 

Glavni razlog je bila najavljena pojačana kontrola Uprave za indirektno oporezivanje. Tako je obaveza za uplatu PDV-a za mart 2019. godine porasla za čak 45%, dok je u aprilu 2019. bila veća za 30% u odnosu na prošlu godinu.

"82 obveznika koja nisu bila u sistemu PDV-a su sami podnijeli zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a. Naknadno smo provjerili oni su prošle godine prikazivali određeni granični promet. A isto tako u dosad završenim kontrolama u 140 slučajeva da su određeni obveznici koji nisu u sistemu PDV-a prešli prag od 50.000 konvertibilnih maraka što znači da će oni biti uvedeni u sistem PDV-a", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Razlog za sumnju bili su podaci iz analize UIO, prema kojima od ukupnog broja PDV obveznika njih pet odsto se bave ugostiteljstvom, a od ukupnog broja svih PDV obveznika promet ugostitelja je bio samo 0,56 odsto. Ugostitelji su pod pritiskom što PU RS, što UIO, ali mi  najrevnosnije izvršavamo svoje obaveze, poručuju iz esnafskog udruženja. 

"Mi smo svojevremeno predlagali Zakon o ispekcijama gdje bi bile uvršete i poreske kontrole i kontrole indirektrnog oporezivanja, da budu preventiven, korektivne i represivne mjere, gdje na preventivnim mjerama bi se ugostitelji edukovali i opominjali kako da prialgode svoje poslovanje po zakonu, a drugi put bi bila kazna primjerena prihodu u poslovanju", kaže Željko Popović, predsjednik Sekcije ugostitelja grada Banjaluka. 

Pojačane kontrole se nastavljaju tokom jula i avgusta, kažu u UIO. Podsjećaju da svi obveznici, pa tako i ugostitelji, mogu da im se obrate za pojašnjenje zakonskih propisa.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.