Za domaćinstva cijena ostaje ista

U Srpskoj poskupljuje struja za pojedine industrijske kupce

  • 31.08.2019. 19:10

Od ponoći u Srpskoj poskupljuje struja za pojedine industrijske kupce, dok za domaćinstva ostaje ista. Kupci koji nisu na tržištu izabrali svog snabdjevača mogu to uraditi još samo u narednih nekoliko sati, ili slijedi isključenje sa mreže. 

Prethodnih mjeseci industrijski kupci birali su između 24 ponuđača među kojima je i Elektroprivreda Srpske.

"U cijeloj Republici Srpskoj imamo 1.174 kupca i moram da saopštim da je Elektroprivreda Republike Srpske kao snabdijevač uspješno potpisala 1.165 ugovora, do sada nismo potpisali ugovore sa 9 subjekata i znamo da su 2 subjekta našla drugog snabdijevača koji se nalaze u Srpskoj. Možemo da konstatujemo da je ERS nastavila snabdijevanje 99,23% industriskih potrošača", kaže Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS.

U posljednjem trenutku otvoreno je tržište za industrijske kupce. Zakonski, to se moglo uraditi još početkom 2016, kaže Petrović. Elektroprivreda je, dodaje, praktično subvencionisala priprednike sa 100 miliona maraka godišnje, jer nije podizala cijenu energije. Tačne cijene su poslovna tajna, ali javna tajna je da je cijena struje kod Elektroprivrede Srpske i dalje najniža u regionu. 

Industriski kupci u Srpskoj podjeljeni su u šest kategorija.

"Naša najveća cijena dijelom ovih kupaca je 50 evra a najniža 35 evra s tim što je kod ovih 960 kupaca kod kojih nije mijenjana ostala cije 31,23 evra", kaže Petrović.

Struja u svijetu je roba kao i svaka druga roba na tržištu, kupuje se čak i na internetu, doći će takvo vrijeme i kod nas, kaže prvi čovjek Elektroprivrede Srpske. Ipak građanima cijena sada ostaje ista, ostaje javno snabdijevanje, ali kad-tad će i domaćinstva preći na tržište ističu u ERSu. O

ni napominju da je Regulatorna agencija za električnu energiju u martu ograničila kupce na naponskim nivoima 110, 35 и 10 kilovata na način da su do 1 septembra dužni da obezbijede svog snabdijevača.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.