U narednoj godini 30 miliona KM podrške privredi

  • 13.12.2019. 19:29

Čak trideset miliona maraka iz budžeta Srpske, biće izdvojeno za pomoć privredi u narednoj godini. Potvrđeno je to nakon sastanka premijera Srpske sa rukovodstvom Privredne komore.

Za privredu je predviđeno po milion maraka Ministarstvu energetike i rudarstva i Ministarstvu privrede i preduzetništva. 7,9 miliona rezervisano je za povrat dijela uplaćenih poreza i doprinosa. Vlada od naredne godine preuzima i 100 odsto obaveza za porodiljsko bolovanje za šta će izdvojiti 8 miliona KM. 

U prijedlogu budžeta za narednu godinu koji je premijer predstavio privrednicima izmijenjeni su i kriterijumi za plasmane kredita IRB-a. 

"Tu smo uveli još jednu kreditnu liniju, to je za mlade bračne parove do 30 godina, isto tako kreditnu liniju za rješavanje njihovih stambenih pitanja gdje je kamatna stopa ispod 3 procenta kao što je i ova za privrede", Radovan Višković, premijer RS.

U narednoj godini za povećanje plata i redovno usklađivanje penzija biće izdvojeno 110 miliona KM, potvrdio je premijer. Prijedlogom programa ekonomskih reformi predviđene su mjere koje bi trebalo da doprinesu dinamičnijem razvoju, rekao je Borko Đurić predsjednik Privredne Komore. Privrednici traže veća sredstva za tehnološki razvoj preduzeća. 

"Tehnološka zastarjelost je sigurno jedan od ključnih dokumenata koji imaju negativan odraz na konkurentnost preduzeća. To nije definisano u budžetu u nominalnom iznosu, ali mi očekujemo i vjerujemo i takvi su dogovori da će u izvjesnoj mjeri to biti podržano kroz konkrentu budžetsku stavku", rekao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

Prijedlogom programa ekonomskih reformi koji je predstavio premijer, zadovoljni su poslodavci. Prihvaćene su njihove sugestije što se tiče rješavanja problema u zdravstvu i javnim preduzećima. Kroz ovaj program, kaže Saša Trivić, i mi smo dobili određena sredstva. 

"U ovoj godini su povećana izdvajanja i za subvencije za nove tehnologije za rast plata, a takođe je počelo i smanjenje oporezivanja rada kroz smanjenje stope za nezaposlenost sa 0,8 na 0,6 odsto", kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

U narednom periodu biće napravljen akcioni plan za sprovođenje programa ekonomskih reformi. Premijer Srpske kaže da su uočeni problemi koji se odnose na produktivnost i nedovoljnu konkurentost privrede. Vlada je zato sačinila sedam mjera.  

Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede, održiv zdravstveni sektor, bolja organizacija javnih preduzeća, obrazovanje prilagođeno potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije, informacione tehnologije i međunarodna saradnja. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.