Delegacija “Elektroprivrede Republike Srpske”

U Budumpešti o izgradnji Solarne elektrane Trebinje 1

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2021.19:12

Delegacija „Elektrprivrede Republike Srpske“, na čelu sa generalnim direktorom MH „ERS“ Lukom Petrovićem, boravi u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj, a tamo su se sastali sa predstavnicima kompanije Lugos Renewables, sa kojom je razgovarano o uslovima za izgradnju i finansiranje Solarne fotonaponske elektrane Trebinje 1.

Radi se o renomiranoj kompaniji sa velikim iskustvom i izgradnji objekata iz  obnovljivih izvora energije, prvenstveno solranih parkova.

Izgradnja solarne elektrane Trebinje 1, snage 73 megavata, planirana je na Zubačkom platou nadomak Trebinja. Investicija je vrijedna preko stotinu miliona maraka i predstavljaće najveći solarni park na Balkanu.

U delegaciji “Elektroprivrede Republike Srpske” u Budimpešti, osim Petrovića, čine i izvršni direktori za pravne poslove i investicije i razvoj, Borislav Grubač i Jovica Vlatković, kao i direktor Solarne elektrane Trebinje 1, Milutin Martilović.

“’Elektroprivreda Republike Srpske’ teži što većem razvoju ‘čiste’ energije iz obnovljivih izvora, jer će se  u narednim godinama morati suočiti sa obavezom plaćanja naknada za emisiju ugljen-dioksida, što će podići cijene električne energije”, naveli su iz “Elektroprivrede Republike Srpske”.