Unija udruženja poslodavaca

Trivić: Najniža plata da bude 500 KM

  • 27.11.2019. 10:33

Novoizabrani predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da je Skupština Unije usaglasila da mogu pristati na to da najniža plata bude 500 KM, iako matematika pokazuje da je ekonomski opravdano i realno da iznosi oko 480 KM.

"Najniža plata je socijalna kategorija koju niko ne treba da prima. Međutim, postoje firme koje je isplaćuju i svaki administrativni rast te plate će ugroziti radna mjesta", rekao je Trivić za "Nezavisne novine".

On ističe da je najniža plata u Srpskoj trenutno veća nego u Srbiji i Federaciji BiH.

Odgovarajući na pitanje da li se može bez podizanja najniže plate na 550 KM dići republički prosjek na 1.000 KM, što je cilj države, Trivić kaže da to nema veze i da su u proteklih godinu dana plate rasle šest odsto i da je to ono što je vidljivo i što je statistika.

"Vidljivo je i da veliki broj poslodavaca isplaćuje plate u gotovini tako da je rast plata veći nego što kaže statistika. Nije lako jednoj privredi podići toliki iznos. Morate ili razvijati produktivnost i uvoditi nove tehnologije, ili dizati cijene", naglašava Trivić.

Prema njegovim riječima, poslodavci koji plaćaju porez su u neravnopravnom položaju u odnosu na one koji ne plaćaju, i treba preduzeti neke mjere da se to promijeni.

"Mislim da je Vlada Srpske sa Evropskom komisijom i Vladom FBiH propisala dokument u kojem se navodi da će biti podignut porez na isplatu dividendi gdje, u stvari, i jeste izvor sive ekonomije", naveo je Trivić.

Govoreći o manjku radnika i mogućnosti njihovog uvoza, Trivić ističe da će se ići u korak sa zemljama regiona te da Srpska i BiH ne mogu biti isključene iz cijele priče.

"Danas vodoinstalater ima platu 1.500 KM, keramičar isto, a imamo profesora koji radi za 800, 900 ili 1.000 KM, doktora početnika 1.300 KM. Sramotan je odnos između doktora i keramičara", kaže Trivić.

Kada je riječ o obrazovnom sistemu, Trivić smatra da niko u državi nije svjestan trenutnog stanja u toj oblasti kada je riječ o problemima opremljenosti, strukture škola, broja profesora, kvaliteta kadrova i cjelokupne organizacije. 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.