Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske

Trivić: Mjere Vlade Srpske pomogle privredi

15:17, 02.06.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Mjere Vlade Republike Srpske koje se odnose na isplatu najniže plate i uplatu poreza i doprinosa na plate radnika firmi kojima zbog epidemije vrusa korona nije bio omogućen rad znatno su pomogle privredi Srpske s obzirom na to da je primjetno da gotovo i da nije bilo otpuštanja radnika, ocijenio je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić.

Trivić je istakao da je s jedne strane to bilo motivaciono za poslodavce, a s druge je na neki način to bila i finansijska pomoć.

"Prema informacijama u posljednjih nekoliko dana, čak se i dio ljudi koji su bili otpušteni u ovom periodu počeo vraćati na posao", rekao je Trivić Srni.

Prema njegovim riječima, u razgovoru sa Vladom Srpske poslodavci su rekli da je ovo do sada sasvim dovoljna pomoć poslodavcima, te dodao da će u narednom periodu, kada se utvrdi kako će se završiti epidemija virusa korona i kakve će posljedice ostaviti, razmišljati o eventualno nekim drugim mjerama, zavisno od situacije.

Govoreći o posljedicama koje je epidemija virusa korona ostavila na privredu Srpske, Trivić je rekao da ne postoji preduzeće u Srpskoj koje nije pretrpjelo neku štetu.

"Neki su pretrpjeli štetu odmah na početku epidemije poput oblasti ugostiteljstva, turizma i saobraćaja, a neki u kasnijem periodu. Ima i dio proizvodnje koja će možda u septembru i oktobru pretrpjeti štetu u zavisnosti od djelatnosti i zaustavljanja nekih svjetskih ekonomskih tokova", rekao je Trivić.

On je naveo da znatan dio privrede Srpske radi smanjenim kapacitetom, od 60 do 80 odsto, te da su rijetki oni koji rade stoodstotno.

"Međutim, situacija u Srpskoj znatno zavisi od situacije u Evropi i svijetu i što se prije njihova privreda i tržišta probude i naša će privreda profunkcionisati. Prema tome, mi smo značajno vezani za svjetska dešavanja i to će najviše zavisiti i od povratka potrošnje u svijetu generalno", rekao je Trivić.