Sunovrat indeksa

Trgovinski rat je postao stvaran

  • 26.06.2018. 09:25

Akcije na Volstritu oštro su pale, pri čemu su S&P 500 i Nasdak indeks zabilježili najveći gubitak u više od dva mjeseca.

Veliki pad je posljedica jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i ostalih vodećih svjetskih ekonomija.

Dau Džons skliznuo je 328 bodova ili 1,33 odsto, na 24.252 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,37 odsto, na 2.717 bodova, a Nasdak indeks 2,09 odsto, na 7.532 boda.

U jednom trenutku S&P 500 indeks bio je na gubitku i 2 procenta, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica u tehnološkom sektoru, za 2,3 odsto.

Ulagače je uznemirila vijest da Ministarstvo finansija SAD priprema prijedlog zakona kojim bi se kompanijama u kojima Kina ima najmanje 25 odsto vlasništva onemogućila kupovina američkih tehnoloških kompanija.

Ministar finansija Steven Mnučin poručio je kasnije da bi se restrikcije odnosile ne samo na Kinu, nego i "na sve zemlje koje pokušavaju ukrasti našu tehnologiju".

Premda je kasnije Peter Navaro, trgovinski savjetnik u Bijeloj kući, pokušao ublažiti stav Vašingtona o investicijskim restrikcijama, to nije osobito umirilo ulagače.

Ulagače je dodatno zabrinula poruka iz kompanije Harli-Dejvidson da će premjestiti proizvodnju motocikala za Evropsku uniju iz SAD-a, jer procjenjuje da će EU carine koštati kompaniju između 90 i 100 miliona dolara godišnje.

Analitičari procjenjuju da je vijest iz Harli-Dejvidsona izazvala bojazan da oštra trgovinska retorika vodi prema stvarnim posljedicama.

Cijena dionice tog proizvođača motocikala potonula je 6 odsto.

Posljednjih nedjelja tržište je pod pritiskom jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD i Kine, nakon što su obje zemlje najavile uvođenje novih carina.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.