Donald Tramp

Trgovinski pregovori SAD i Kine dobro napreduju

22:28, 04.01.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da razgovori Vašingtona i Pekinga o rješavanju trgovinskog spora napreduju “veoma dobro”.

"Dobro napredujemo u pregovorima sa Kinom", rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući, prenosi Rojters.

Američki izaslanici posjetiće 7. i 8. januara Peking gdje će sa kineskim partnerima razgovarati o rješavanju trgovinskog spora između dvije zemlje koji prijeti da ugrozi globalni rast, javio je prethodno AP, pozivajući se na saopštenje kineskog Ministarstva privrede.

Dvije zemlje su tokom prošle godine u više navrata povećavale carine na uzajamni uvoz robe vredan stotine milijardi dolara, u trgovinskom sukobu koji je izbio zbog optužbi SAD-a da Peking krši preuzete obaveze u pogledu otvaranje tržišta tako što, prema tvrdnjama Vašingtona, “krade” ili vrši pritisak na kompanije da predaju tehnologiju kineskim partnerima.

Tramp i Si su se dogovorili na samitu G20 u Argentini krajem prošle godine da na 90 dana odlože nova povećanja tarifa, počev od 1. januara, kako bi u tom periodu pokušali da postignu sporazum, ali ekonomisti kažu da je to prekratak rok za rešavanje spora koji opterećuje američko-kineske odnose, prenosi AP.