Kritikovao dogovor Džonsona i EU

Tramp: Ne možemo postići trgovinski sporazum sa Britanijom

  • 31.10.2019. 22:57

Američki predsjednik Donald Tramp kritikovao je dogovor koji je britanski premijer Boris DŽonson postigao sa EU, navodeći da je zbog toga nemoguće postići neki trgovinski sporazum sa SAD.

"Sa ovim dogovorom ne možemo trgovati. Ne možemo postići trgovinski sporazum sa Britanijom", rekao je Tramp u razgovoru sa liderom kampanje za "Bregzit" Najdželom Ferejdžom.

Trampovi komentari u suprotnosti su sa njegovim ranijim obećanjem datim u septembru da blisko sarađuje sa DŽonsonom radi postizanja "izvanrednog trgovinskog dogovora" nakon što Britanija izađe iz EU.

DŽonson je početkom mjeseca postigao dogovor o uslovima izlaska Britanije sa Briselom, ali ne može da dođe do usvajanja sporazuma u parlamentu.

On je izrazio nadu da će opšti izbori zakazani za 12. decembar razbiti zastoj i da će osvojiti većinu u parlamentu što bi mu omogućilo usvajanje sporazuma.

DŽonson je juče u parlamentu rekao da je postigao "fantastičan dogovor" sa EU i danas je obećao da će ispoštovati posljednji vremenski za "Bregzit" 31. januar naredne godine.