BiH neće uzvratiti istom mjerom

Takse Kosova na robu iz BiH udar na privredu

  • 25.11.2018. 19:11

Stoodstotne takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine, koje su uvele prištinske vlasti, dugoročno će se negativno odraziti na domaću privredu, upozoravaju ekonomisti.

S obzirom na to da je godišnji izvoz iz BiH na Kosovo u prosjeku i do deset puta veći od uvoza, moglo bi da bude ugroženo nekoliko hiljada radnih mjesta. Savjet ministara donio je odluku da, za sada, neće uzvratiti istom mjerom. Ministri nisu objasnili zašto se, pored Srbije, Bosna i Hercegovina uopšte našla na udaru.

"Bosna i Hercegovina ničim nije doprinijela uvođenju ovih mjera i smatramo da je obrazloženje koje je dala kosovska strana neutemeljeno u odredbama CEFTA sporazuma. Uz to, ovo je prilika da saopštim da BiH nije konsultovana prilikom donošenja ovih mjera", kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Godišnji izvoz iz BiH na Kosovo je oko 150 miliona maraka. U prvih devet mjeseci ove godine, izvezeno je robe u vrijednosti od skoro 115 miliona maraka, dok je uvoz bio tek nešto više od 12 miliona. Upravo to je glavni razlog zašto ne mogu da se uvedu recipročne mjere, kažu ekonomisti. Odluka prištinskih vlasti je, smatraju, iskljulčivo politička, i vjeruju da političari zato treba hitno da reaguju. Odgovornost je, tvrde, podjednako i na Evropskoj uniji koja ima mehanizme da reaguje. Do sada, ipak, osim nekoliko saopštenja diplomatskog tona, konkretnog poteza nije bilo. 

"Ovo je veliki udar na EU, ne samo na srbiju i BiH, jer kad rušite osnovne pravne tekovine, kao što je u ovom momentu udar na CEFTU i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, udarate na temelje i pravne odnose unutar EU. 02:43
04:27 Zaista mi nije jasno zašto ćute, zašto daju te čudne, neprijatne izjave o zabrinutosti i zašto se ne preduzmu neke konkretne mjere", kaže Draško Aćimović, stručnjak za ekonomska pitanja.

Iz Bosne i Hercegovine na Kosovo se izvoze prvenstveno mliječni proizvodi, sokovi i ulje, proizvodi iz metalske i tekstilne industrije, kao i papirna galanterija. Republika Srpska je, za prvih devet mjeseci ove godine izvezla robu vrijednu 33 miliona maraka. Prištinske vlasti imaju podršku jednog dijela međunarodne zajednice, a takvim odlukama nanose štetu i Evropskoj uniji, poručuje predsjednik RS. 

"Ovo je sada manifestaciono jedan primjer koji pokazuje na koji način su u stanju da iskoče iz nečega što se zove regionalni aranžman, nečega što je predstavljalo početnu tačku našeg kretanja ka Evropskoj uniji", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

Odluka kosovskih vlasti o uvođenju stoodstotnih taksi na proizvode iz Srbije i BiH u suprotnosti je sa CEFTA i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Uslijedila je dan nakon što Kosovo nije dobilo dovoljan broj glasova za prijem u Interpol. Sa sjevera Kosova stižu vijesti kako se kriza već osjeća. Pijaca u Kosovskoj Mitrovici jutros je bila sablasna, sa potpuno praznim tezgama. Građani kažu da hrane još ima dovoljno, ali zato se neki lijekovi već ne mogu naći u apotekama. 
 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.