Novi gasovod

Švedska odobrila izgradnju „Sjevernog toka 2“

  • 07.06.2018. 17:28

Švedska je odobrila izgradnju gasovoda „Sjeverni tok 2“, objavio je švedski list „DI“, pozivajući se na saopštenje predstavnika Partije centra za međunarodna pitanja Čerstin Lindgren.

„Jutros je u Ministarstvu inostranih poslova Švedske održan sastanak na kojem je saopštena ova informacija“, rekla je Čerstin Lindgren.

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumjeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke. 

Planirano je da novi gasovod bude izgrađen pored postojećeg „Sjevernog toka“, od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke.

Inače, protiv izgradnje ovog gasovoda zalaže se više zemalja, prije svega Ukrajina jer se pribojava da će  izgubiti novac od tranzita ruskog gasa, ali i SAD koje aktivno pokušavaju da na evropsko tržište proguraju sopstveni gas.

Pored Ukrajine i SAD, protiv izgradnje su i Letonija, Litvanija i Poljska, čije rukovodstvo smatra da je u pitanju čisto politički projekat.

Rusija je, međutim, u više navrata saopštavala da ne treba politizovati ovu temu, budući da je projekat čisto ekonomske prirode.