Veliki privredni potencijali

Sve spremno za "Dane Srbije i Srpske u Austriji"

  • 03.10.2019. 20:06

Privredni potencijali Republike Srpske i Srbije su veliki. Prostora za investiranje i te kako ima, poručeno je danas u Beču. Manifestacija „Dani Srbije i Srpske u Austriji“ zvanično počinje sutra, ali je već danas na predstavljanju privrednih potencijala Banja Luke i Novog Sada okupila veliki broj kako domaćih, tako i stranih privrednika. 

Ovo područje je atraktivno za austrijske privrednike. Markus Strase-Stukl jedan je od onih koji već godinama posluju u Srpskoj. Kvalifikovane, obrazovane radne snage ne manjka, tvrdi on. Dodatno plaćanje carine, kaže, predstavlja jedinu prepreku u poslovanju.

„Ono što nam je dosta pomoglo jeste Vlada RS i načelnik opštine Derventa i to je bio jedan od glavnih razloga zašto smo tamo. Organizovanje kompanije generalno nije komplikovano kao u Austriji ali jedini problem nam je carina koju moramo da plaćamo", kaže Markus Štrase-Štukl, privrednik.

Spoljnotrgovinska razmjena između Srpske i Austrije je vrijedna preko 100 miliona evra. Cilj je da još raste, kažu u Privrednoj komori Beča. Susreti privrednika su najvažniji, složne su bečka i banjalučka privredna komora.

"Ja bih naglasio da je saradnja između malih i srednjih preduzeća koja uglavno odlikuje ovu strukturu najvažnija saradnja. Ono gdje ja vidim potencijal i gdje već dobro sarađujemo je metalni sektor RS koji izvozi u Austriju, a austrijske firme na tržištu Srpske vidim u sektoru usluga usluga", kaže Valter Ruk, predsjednik Privredne komore Beča.

„Danas imamo veoma izražen suficit u robnoj razmjeni sa Austrijom, negdje oko 50 odsto je suficit naše robne razmjene i nama je stalo da, s obzirom da porocjenujemo da još ima potencijala za rast obima spoljno trgovinski aktivnosti i da to u unaprijedimo", rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Saradnja Srpske i Austrije je dugoročna, kažu u Predstavništvu Republike Srpske u Austriji. Ovaj put će akcenat biti stavljen na predstavljanje kulture i umjetnosti Republike Srpske i Srbije publici u Austriji. Tvrde, udruživanje matice i dijaspore, daje najbolje rezultate.

„Austrija i Srpske gaje već dugo vremena vrlo dobre odnose i sa ovim manifestacijama pokazujemo da smo prisutni ovdje, a vidmo da je naša dijaspora zainteresovana za dešavanja u Srpskoj", rekao je Mladen Filipović, šef Predstavništva RS u Austriji.

"Dani Srbije i Srpske u Austriji“ će trajati do 30. oktobra. Pokrovitelji su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, Vlada Republike Srpske, te Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.