U ŽRS tvrde

Sve potrebe poslovanja zadovoljene trenutnim brojem radnika

  • 07.01.2019. 19:22

Željeznice Srpske ne smiju dozvoliti da se radnici otpuštaju na uštrb poslovanja, upozoravaju u Konfederaciji sindikata. Dok iz rukovodstva kompanije stiže odgovor takve tvrdnje nisu tačne, Željko Tepavčević smatra da u pojedinim sektorima pojedinim Željeznica već fali radnika. Proces restrukturisanja, kaže, mora da postigne suprotan efekat.

"Ne smije se dozvoliti restruktuiranje Željeznica u smislu slabljenja kapaciteta i dijelova preduzeća i njihove privatizacije i sirovo otpuštanje radnika. Jer sada već imamo situaciju da su radnici otpuštani samo da bi se smanjio broj zaposlenih, a dolazi se do toga da u operacijama, infrastrukturi, održavanju, fali radnika i vrše se nova zapošljavanja", istakao je Željko Tepavčević, predsjednik Konfederaciji sindikata.  

Sindikalci nisu zadovoljni ni učešćem u procesu restrukturisanja. Te tvrdnje u Željeznicama oštro demantuju. Svi sindikati su, kažu, uključeni u pregovore. Negiraju i da je na snazi "sirovo" otpuštanje radnika. U posljednjih nekoliko godina broj radnika se smanjuje isključivo penzionisanjem, tvrde u tom preduzeću.

"Određen broj radnika smanjen je dobrovoljnim odlaskom uz isplatu posebne naknade za dobrovoljni odlazak, a imamo i slučajeva da radnici sami napuštaju preduzeće, najčešće zbog odlaska u inostranstvo. Otpuštanja radnika od strane Željeznica Republike Srpske bilo je samo u pojedinačnim slučajevima gdje su u pitanju bile disciplinske mere zbog teže povrede radne obaveze", istakli su u ŽRS.

Što se tiče sadašnjeg broja radnika, tenutno se uspijevaju zadovoljiti sve potrebe redovnog poslovanja, poručuju u Željeznicama. Završetkom procesa restrukturisanja, predviđeno je da imaju 2.100 radnika. Sve aktivnosti provode se uz podršku Vlade Republike Srpske, a Radovan Višković kaže da sve teče po planu.

"Danas Željeznice imaju preko 500 manje zaposlenih nego što su imali i da se vrše isplate prema tim ljudima, niko nije ostao bez posla, svi su na neki način situirani i ići ćemo dalje u pravcu restruktuiranja onako kako je planom i predviđeno", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Po preporuci Svjetske banke Željeznice Republike Srpske privremeno neće zapošljavati radnike. Do kraja sedmice očekuje se druga tranša kredita Svjetske banke iz koje će biti isplaćena i preostala dugovanja za sve bivše radnike, najavljuju u Željeznicama.
 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм