UIO BiH

Sud BiH prolongirao rješenje o naplati dugovanja Srpskoj

  • 10.09.2019. 20:07

Sud BiH prolongirao je do 11. marta izvršenje rješenja o tome da Republika Srpska naplati dug od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, potvrdio je Srni portparol UIO Ratko Kovačević.

Kovačević je pojasnio da je izvršenje prolongirano dok ne bude odlučeno o načinu izmirenja duga prema prijedlogu UIO, kao dužnika, ili na osnovu prijedloga povjerioca.

On je ponovio da je stav UIO da sudsku odluku treba sprovesti, ali na način koji neće ugroziti rad Uprave.

Prema njegovim riječima, prijedlog UIO je da dug bude izmiren posredstvom Jedinstvenog računa trezora na osnovu instrukcije o načinu izvršenja - plaćanjem izvršnih sudskih presuda posredstvom budžeta institucija BiH.

"Uprava za indirektno oporezivanje je detaljno obrazložila da računi sa kojih je ranije izvršena pljenidba sredstava ne pripadaju Upravi, već Jedinstvenom računu UIO, odnosno korisnicima Jedinstvenog računa, a to su zajedničke institucije BiH, entiteti, Brčko distrikt", naveo je Kovačević.

On je rekao da je UIO predočila sve dokaze da nije u mogućnosti da izvrši povrat deponovanih sredstava, te da će to vjerovatno proizvesti dodatne posljedice po Upravu.

Kovačević je podsjetio i da je UIO predlagala da dug Republici Srpskoj bude vražen prilikom svakodnevne raspodjele sredstava, ali da Upravni odbor UIO BiH to nije prihvatio.

Republika Srpska je je 2011. godine tužila UIO, tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu Srpske.

Srpska je, nakon što je taj dug isplaćen, povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavila postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM i taj spor je dobila. 

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.