Duško Milunović u Tesliću

Strani investitori trebaju prepoznati kvalitet radne snage

  • 15.04.2019. 15:50

Republika Srpska je učinila mnogo da se obaveze prema privrednicima smanje sa ciljem stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta u kojem bi strani investitori prepoznali kvalitet rada radne snage sa ovih prostora i skuplje ga platili, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

"Vi znate da se socijalni dijalog u Republici Srpskoj odvija na tripartitnom nivou, pored Vlade Srpske i sindikata tu je i Unija udruženja poslodavca i želio sam na licu mjesta da se uvjerim kakva je kompanija", izjavio je Milunović novinarima, nakon posjete kompaniji "Škrebić" u Tesliću koja je u vlasništvu Dragutina Škrebića. 

On kaže da nosi pozitivne utiske, s obzirom da je fabrika nova, mašine su savremene, a kompanija je tokom 22 godine od osnivanja od 25 radnika zaposlila njih 539 koji rade u dobrim uslovima. 

"Kompanija će da se širi i što je najvažnije plate i sve doprinose isplaćuje na vrijeme. Dakle, nema onoga o čemu se stalno priča - dodataka u kovertama i nema najniže plate već je ovdje znatno više", rekao je Milunović. 

Vlasnik kompanije "Škrebić" Dragutin Škrebić rekao je da je ministra upoznao sa uslovima rada i problematikom sa zakonskim regulativima na nivou Srpske i BiH. 

On je kao problem izdvojio - kako zadržati radnike i povećati im plate. 

"Plata radnika može biti povećana na tri načina. Prvi je povećanjem produktivnosti, a ja to ne mogu napraviti jer moji radnici rade dovoljno brzo. Možemo smanjiti poreze i doprinose, ali i tu moram biti realan da je Vlada Srpske dosta toga uradila u tekstilnoj i obućarskoj industriji tako da nemamo previsoku poresku stopu i doprinosa za našu granu, dok za neke treba smanjivati", rekao je Škrebić. 

On kao treći način povećanja plata vidi u iznalaženju načina da se cijena minute rada domaćeg radnika poveća inostranom partneru, što, kako navodi, pretpostavlja stabilnu političku situaciju u državi. 

"Stranci kada ovdje dođu i počnemo razgovarati o cijeni, kažu vi ste rizično područje i vi morate raditi jeftinije od ostalih", naveo je Škrebić. 

On upozorava da aktuelna politička situacija, nesređenost i neformiranje vlasti nivou BiH, utiče na cijenu i kvalitet rada i produktivnost, ali i na izbor ozbiljnih, a kvalitetnih partnera. 

Škrebić je rekao da ovo preduzeće izrađuje gotove obućarske proizvode i poluproizvode namjenjene za izvoz, kao i da proširuje proizvodne kapaciteta za koje će trebati do stotinu novih radnika. 

On je naveo da ovo preduzeće nije izuzeto od problematike odgovarajuće radne snage do kojih dolazi organizovanjem prekvalifikacije u okviru postrojenja.