Slavlje u "PMP Jelšingrad"

Sto novih radnih mjesta u Gradišci

  • 29.09.2018. 19:20

Investicija od deset miliona maraka, nova proizvodna hala od skoro pet hiljada kvadratnih metara i 100 novih radnih mjesta, glavni su razlozi za slavlje u firmi "PMP Jelšingrad" u Gradišci. Posluju u sklopu kompanije koja ima preko hiljadu zaposlenih u cijelom svijetu, a u Gradišci proizvode željezne varene konstrukcije.  

"Trenutno proizvodimo 10 miliona eura proizvoda, znači 20 miliona maraka. Sa ovom investicijom namjera nam je, u naredne tri godine, da to udvostručimo na 20 miliona evra," rekao je Ređino Poco, direktor kompanije "PMP industris"

"Što se tiče proizvodnih radnika tu se uglavnom radi o zavarivačima, bravarima i operaterimana CNC mašinama za obradu metala. Mimo njih isto tako tražimo mašinske inženjere i tehničare, koji mogu da upravljaju procesima," kaže Branislav Banjac, direktor firme "PMP Jelšingrad". 

Tokom privatizacije 2006. godine u fabriku koja je tada bila u stečaju i imala 50 radnika, italijanski investitor uložio je 10 miliona maraka, podigao  proizvodnju i zaposlio 200 radnika.  
Investitor je poručio da je bila dobra odluka da ulažu u firmu u Republici Srpskoj i Gradišci, jer tu imaju dobre radnike, kooperativnu lokalnu upravu, niske poreze i nisku cijenu energije. 

"Vi nam dajete šansu da bolje živimo ovdje, da imamo više poslova, da imamo veće povjerenje u našu lokalnu zajednicu i naš način života ovdje. Republika Srpska je zahvalna što ste odabrali ovu lokaciju i što ste u njoj uspjeli, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Srpske. 

"Uspjeli smo zato što smo usvojili one stop shop - jednošaltersko poslovanje, imamo usvojen BFC standard i u roku od četiri dana izdajemo lokacijske uslove, a u roku od pet dana građevinsku dozvolu," kaže Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška. 

Dobri uslovi rada, plate, mogućnost učenja i napredovanja - motivi su koji su privukli sadašnje radnike. 

"Prije da dođu ovdje da vide da sve što se radi vani, da se može naučiti i ovdje, a ovdje im je i bliže i jednostavnije da steknu jedno znanje, kaže Zoran Brković, radnik u "PMP Jelšingrad".

"Nije teško, nije teško, malo mozak se uključi, razumijete. Kad upadnete u dobru ekipu, onda nije teško ništa.   
Plate? Zadovoljni, čim sam napustio Evropu i došao tu, jasno je svima kakve su plate," rekao je njegov kolega Eldin Karić.  

Sa novim investicijama i proširenjem kapaciteta u "PMP Jelšingrad" biće u mogućnosti da udvostruče proizvodnju. Postoji projekat za izgradnju još jedne proizvodne hale, gdje bi bilo zaposleno još 100 radnika.