Protest Kijeva i Varšave, Berlin uplaćuje u zeleni fond

Šta sve predviđa dogovor o "Sjevernom toku 2" ?

  • Извор: Агенције
  • 22.07.2021. 17:47

Vašington odustaje od sankcija i više nije protiv izgradnje gasovoda, a Berlin uplaćuje 175 miliona $ u zeleni fond za Ukrajinu.

Sjedinjene Države i Njemačka su objavile sporazum o gasovodu "Sjeverni tok 2", koji direktno povezuje Rusiju i Njemačku, zaobilazeći Ukrajinu, a najveći dobitnik ovog dogovora je, po svemu sudeći, Vladimir Putin, predsjednik Rusije! 

Sporazumom se Vašington obavezao da se neće protiviti izgradnji gasovoda i da neće uvoditi sankcije kompanijama koje učestvuju u njegovoj izgradnji.

Gas kao oružje


Zvanični Berlin se obavezao da će odgovoriti na svaki pokušaj Rusije da iskoristi gas kao oružje protiv Ukrajine i drugih zemalja istočne i srednje Evrope.

Rojters prenosi da je cilj sporazuma da ublaži opasnost koju potencijalno predstavlja gasovod vrijedan 11 milijardi dolara i dugačak preko 1.200 kilometara, a koji je 98 odsto završen. Njime će se ruski gas direktno ispod Baltičkog mora prebacivati sa Arktika do Njemačke. Za razliku od administracije Donalda Trampa koja je prijetila uvođenjem sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji, Bajdenov tim se odlučio na drugačiji pristup.

- Sjedinjene Države i Njemačka zajednički su odlučne da Rusiju smatraju odgovornom za agresiju i zlonamjerne aktivnosti uvodeći sankcije ili pomoću drugih sredstava. Želimo da osiguramo da Rusija neće zloupotrebiti bilo koji gasovod, uključujući "Sjeverni tok 2", kako bi postigla agresivne političke ciljeve koristeći energiju kao oružje - navodi se u zajedničkom saopštenju SAD i Njemačke. 

U sporazumu se navodi da SAD i Njemačka podržavaju desetogodišnje produženje sporazuma o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine. Ovaj ugovor ističe 2024.


Pozitivan korak

- Sporazum je pozitivan korak iako ne riješava sve razlike. Nismo bez sredstava da reagujemo na neodgovarajuće poteze Moskve - rekla je Merkelova.

Njemačka će uplatiti i najmanje 175 miliona dolara u novi zeleni fond za Ukrajinu, koji će biti vrijedan milijardu dolara, a koji je namijenjen jačanju njene energetske nezavisnosti. Ukrajina na tranzitu ruskog gasa godišnje zarađuje oko tri milijarde dolara.


Protesti u Kijevu i Varšavi - Vojna prijetnja za srednju Evropu

Agencija Frans pres prenijela je da je objavljivanje sporazuma SAD i Njemačke izazvalo žestoke reakcije Ukrajine i Poljske, koje su izdale zajedničko saopštenje: 

- Budući gasovod "Sjeverni tok 2" ugrožava Ukrajinu i srednju Evropu na političkom, vojnom i energetskom planu - navode ministri spoljnih poslova Ukrajine i Poljske. Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba potvrdio je da je poslao službene note Briselu i Berlinu i da zahtijeva zvanične konsultacije.