Rasim Ljajić

SSP pruža pristup tržištu od 180 miliona ljudi

10:56, 16.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom daje mogućnost Srbiji da pristupi tržištu od 180 miliona ljudi, te uključuje novi spisak robe na bescarinskom režimu, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

"Imamo novi spisak roba koja će se nalaziti na bescarinskom režimu - voćne rakije, kozji i ovčiji sir, prvi put kvote za 2.000 tona cigareta, manje od 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona kravljeg sira", rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije.

On je naglasio da je Srbija jedina zemlja izvan Zajednice nezavisnih država koja ima ovakav sporazum i da su stvoreni svi preduslovi za povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene, a za proizvođače šansa da povećaju proizvodnju.

Ljajić je podsjetio da Rusija ima jedan sporazum sa Srbijom o slobodnoj trgovini koji objektivno ima asimetričan karakter, jer oni više robe mogu da izvoze u Srbiju bez carina.

"Oni i dalje mogu da izvoze i šećer i živinsko meso bez plaćanja carina, cigarete, dok mi moramo da plaćamo carinu", objasnio je Ljajić.

On je napomenuo da je novopotpisani sporazum kompromisni, jer su i Bjelorusija i Kazahstan tražile isti sporazum kao s Rusijom, ali da Srbija nije pristala.