Povoljniji uslovi za pogone

Srpska nudi povoljno tlo privrednicima iz Srbije

  • 13.03.2019. 19:12

Povoljnije zemljište, jeftin ili besplatan industrijski prostor, brze dozvole i izmjene zakonskih rješenja samo su neki od uslova koje Vlada nudi privrednicima i investitorima iz Srbije kako bi otvorili nove pogone ili izmjestili postojeće iz Federacije BiH u Republiku Srpsku.

Cilj je, poručuju iz Ministarstva privrede, ne samo da Srbija prodaje svoje proizvode u Srpskoj, nego i da ih ovdje i proizvodi. 

"Jedan primjer takav, skoro je otvorena fabrika u Srebrenici tekstilne indusrtrije, gdje je Vlada Republike Srpske učestvovala sa 300 hiljada maraka u rekonstrukciji samog objekta dok je sam investitor osposobio fabriku i prije par godina pustio je u pogon. S druge strane, uputili smo dopis svim lokalnim zajednicama da nam dostave informaciju o njihovim kapacitetima", kaže Vjekoslav Petričević, ministar privrede Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske kaže da su Aleksandar Vučić i Ana Brnabić prihvatili da Vlada Srbije iz fonda iz kog sufinansira strane investitore da ulažu u Srbiju,  pomaže i svojim privrednicima koji bi investirali u Republici Srpskoj. Sve to, kaže Radovan Višković, donijeće nova radna mjesta, i nove investicije.

"Da će oni istim iznosom sredstava kao što u Srbiji kreditiraju recimo firme iz Njemačke i Italije da tamo otvaraju pogone, oni će istim iznosom da sufinansiraju svoje privredne subjekte i da ih na neki način tu podstaknu", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Otvaranje pogona u Srpskoj ozbiljno razmatra i jedno vranjsko preduzeće koje se bavi proizvodnjom grejnih tijela. Podržavaju ideju Vlade i vjeruju da će biti dosta zainteresovanih.

"Imamo ideju da u industrijskoj zoni Mrkonjića, imamo svoj pogon. Međutim, koncentrisani smo nabavkom sirovine i kad planiramo proizvodnju, planiramo na veće. Ovako bismo neke dijelove uvozili a nešto proizvodili ovde. Ali to što proizvedemo na teritoriji Republike Srpske bilo bi ugrađivano u Vranju", kaže Milan Novitović, direktor Claux BiH.

Jedna tekstilna kompanija iz Vranja, baš zbog subvencija iz Srbije i olakšica koje će obezbijediti Vlada, uskoro otvara predstavništvo i pogon u Republici Srpskoj. Javilo ih se još nekoliko, a očekuje se da će, kada plan u potpunosti zaživi, taj broj biti znatno veći.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.