Obećanje je obećanje

Spremni da izgube 10 milijardi evra - nema rada nedeljom!

  • 04.05.2019. 14:20

Italijanska vlada čvrsto je riješila da zabrani trgovcima da rade nedeljom. Time žele da ispune predizborno obećanje. Međutim, i to ima svoju cjenu - od skoro 10 milijardi evra, što tamošnjoj ekonomiji baš i nije u interesu.

Kako navodi Blumberg, otkako su antisistemski Pokret 5 zvezda (M5S) i desničarska Liga prije godinu dana sklopili koalicioni sporazum jedna stvar ih povezuje - smetaju im otvorene prodavnice nedeljom.

Prošlog mjeseca italijanski parlament započeo je raspravu o zakonu koji će "vratiti vikende porodicama". M5S predlaže da trgovine budu zatvorene 45 dana godišnje dok se Liga zalaže za blažu verziju koja bi dopustila rad uoči Božića i drugih praznika, piše Večernji list.

Obe stranke tvrde da će zakon ojačati dugogodišnju tradiciju nedeljnog porodičnog ručka, odlaska na misu i odmora za radnike u trgovinama. 

"Središta gradova su opustela jer porodice provode svoj dan odmora u trgovačkim centrima", izjavio je zastupnik Lige Andrea Dara.

Međutim, M5S i Liga ne govore kakav će uticaj to imati na ekonomiju. A on neće biti zanemariv, izračunali su ekonomisti sa Instituta Cattaneo iz Bolonje. Kako stoji u njihovom izvještaju, predlog M5S-a smanjio bi italijanski BDP za 0,5 odsto, odnosno za 9,4 milijarde evra.

Osim toga, broj zaposlenih smanjio bi se za 150 hiljada ljudi. Sve to bi snizilo porezne prihode za dve milijarde evra. To bi svakako potkopalo vladine projekcije koje Evropska komisija, najblaže rečeno, tek toleriše nakon odluke Rima da poveća proračunski deficit radi podsticanja ekonomije.

"Očito je da plan o kojem se raspravlja nije pravi način za spas trgovine. Nadam se da će predlog biti napušten", ocenjuje Karlo Rienzi, predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača Codacons.

U većini evropskih država trgovine rade nedeljom, a zabrana je poslednjih godina uvedena u Mađarskoj i Poljskoj.

Mađarska je zabranu uvela 2015. godine, a ukinula već godinu kasnije. Poljska konzervativna vlada od prošle godine traži da trgovine budu zatvorene dve nedelje u mjesecu. Od iduće godine trgovine neće raditi svaku nedelju, ali se ta odluka još razmatra jer dva najveća trgovca tvrde da im zabrana šteti poslovanju.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм