Raspodjela prihoda od PDV-a

Spremna tužba protiv UIO i FBiH 

  • 07.05.2019. 19:13

Nije pokrenut spor protiv UIO BiH i FBIH, ali je tužba spremna, poručuje danas predsjednik Vlade Srpske. Radovan Višković otkriva da ga je federalni premijer, Fadil Novalić, zamolio da sa tužbom pričeka, jer se do kraja maja očekuje formiranje vlasti tog entiteta i Savjeta ministara BiH, a samim tim i rješenje problema oko raspodjele prihoda od PDV-a. Ukoliko se to ne desi, tužba će, uvjerava, biti pokrenuta. 

"Razgovarao sam sa premijerom Novalićem, vidjećemo se i večeras i sutra. I ono što mi je on rekao da možemo sjesti i o tom pitanju se dogovarati u momentu kad bude izabrana nova Vlada. Nećemo ih tužiti do kraja maja mjeseca, poslije toga, ja po zakonu sam dužan da ih tužim," rekoa je Višković.

O istoj temi bi trebalo da bude govora i sutra, na sjednici Upravnog odbra Uprave za indirektno oporezivanje u Sarajevu. U ministarstvu finansija Srpske danas su potvrdili da će članovi upravnog odbora iz Srpske prisustvovati sastanku, a ministar Zora Vidović da Srpska ne traži ništa više od onog što joj pripada. Iz Ministarstva finansija u Savjetu ministara BiH šalju samo dnevni red sutrašnje sjednice. 

"Sutra će na sjednici UO UIO, između ostalog, biti na dnevnom redu sljedeće tačke:
1.Prijedlog odluke o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa javnog računa za period april–juni 2019. godine
2.Prijedlog odluke o 2. privremenom poravnanju između korisnika raspodjele indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa UIO za 2012, 2014, 2015., 2016, 2017, 2018. godinu.
O ishodu glasanja i odlukama UO UIO dostavićemo saopštenje za medije nakon sjednice," saopšteno je iz Ministarstva finansija u Savjetu ministara BiH.

Premijer Višković kaže da ni od sutrašnje sjednice ne očekuje mnogo. Koeficijenti su poslednji put usaglašeni 2017. godine, i od tada, do danas, raspodjela sredstava je, kaže Višković, išla samo na štetu Srpske. Samo u prva tri mjeseca ove godine izgubila je oko 22 miliona maraka. Tužbu je protiv UIO podnijela i 2011., a od ukupno 28 miliona KM koliko je iznosila izvršna sudska presuda u korist Srpske, blokadom računa naplaćeno je samo četiri miliona KM. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)