NIESR

Sporazum o Bregzitu donosi privredni pad od četiri odsto

  • 26.11.2018. 16:40

Sporazum o "Bregzitu" britanske Vlade sa Briselom rezultiraće privrednim padom od 3,9 odsto do 2030. godine u poređenju sa situacijom da je da država ostala u EU, saopštio je istraživački centar Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR).

Taj "udarac" biće jednak gubitku ekonomskog učinka Velsa ili doprinosu industrije finansijskih usluga Londona.

Ovaj izvještaj naručila je kampanja Narodno glasanje (People's Vote), koja se zalaže za novi referendum koji bi mogao da zadrži Britaniju u EU.

Britanski privredni rast usporio je od referenduma 2016. godine, što je većinom u skladu sa predreferendumskim projekcijama NIESR-a posljedica izlaska iz bloka, ali ne u toj mjeri koliko su mnogi drugi prognostičari predviđali.

Prema posljednjim predviđanjima NIESR-a, ako Britanija postigne sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, koji će da zamijeni aktuelno članstvo, do 2030. godine izgubljeni učinak biće jednak sumi od 1.400 dolara godišnje po osobi.

Britanija napušta EU u martu naredne godine, ali ako parlament odobri sporazum o izlasku, njen trgovinski status sa blokom ostaće nepromijenjen sigurno do kraja 2020. godine.

Prema procjenama NIESR-a, ako Britanija napusti EU u martu bez sporazuma, ali sa nekim ugovorima kojima će da izbjegne velike poremećaje u smislu trgovine i putovanja, privreda će bilježiti pad, odnosno biće manja za 5,5 odsto do 2030. godine nego da je država ostala u EU.

Тагови: