Prvi put od 2007. godine

Spoljnotrgovinski promet Srpske premašio četiri milijarde maraka

  • 15.08.2018. 19:19

Spoljnotrgovinski promet Srpske premašio četiri milijarde maraka. I to je po prvi put od 2007.godine pohvalili su se u Vladi Srpske. 

Povećan je kažu i izvoz ali i uvoz u Srpsku. 

"U ovom prvom polugodištu veći je za 9,85% u odnosu na isti period prošle godine i da sa ponosom kažem da je veći od 4 milijarde. Povećan je izvoz za skoro 12 procenata, uvoz naravno prati, ali ne u tom proventu već je 8,2 odsto", kaže Predrag Gluhaković ministar trgovine i turizma u Vladi RS.

Brojke takođe govore da je Vlada Srpske osigurala ekonomsku stabilnost i kontinuiran rast BDP-a.

Pa je tako realni rast u 2016.godini iznosio 3,5 % dok je prosječan za 2017.iznosio 3,1 %. Kada je riječ o tekućoj godini u prvom tromjesečju u odnosu na isti period lani takođe je zabilježen je značajan rast. Stručnjaci kažu da ti upravo i jeste najvažnije,da se bilježi konstanto rast.

"Treba reći ono što je dobro, da imamo zabilježen trend rasta, nemao trend stagnacije što bi bilo pogubno ali generalno gledano ako krenemo od onoga što je nama polazna tačka, a to je dosta mali stepen rasta, i mi njega moramo povećavati nizom aktivnosti, i težiti ka nekom dvocifrenom rastu", rekao je Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

Rast je zabilježen i kada je riječ o broju zaposlenih, odnosno, riječ je o rekordnom broju postignutom u ovom mandatu.

Prosječan broj u 2017.godini iznosio je nešto više od 200.000 što je u odnosu na 2016. manje za 8,8 odsto. A zaposleni će od septembra imati i veće plate i to kroz uvođenje neoporezivog dijela dohotka, čime su zadovoljni i poslodavci. Kažu da bi se kroz slične mjere rast plata mogao nastaviti i ubuduće.

"Svi ekonomski pokazatelji koje danas imamood povećanja budžeta, povećanje uplata poreza i doprinosa,kažu da je to pozitivan trend rasta plata u prošloj godini , svi trendovi u ovoj godini kažu da plate rastu i mi očekujemo da i u idućoj godini dođe do povećanja uz ovakve mjere", kaže Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Kada je riječ o javnom dugu preliminarni podaci kažu da je na kraju 2017 godine iznosio 41%  BDP-a.

Taj dug je za 5 godina vladanja SDS-a bio povećan za 81,6 %  dok za 12 godina SNSD-ovog vladanja dug je povećan za 35,5%. U protekle četiri godine takođe su uvedena primanja za kategorije koja ta prava do sada nisu ostvarivali.  

Od početka 2018. uveden je mjesečni materinski dodatak za nezaposlene porodilje.  Dodatak će od sada dobijati i demobilisani borci stariji od 65 godina koji nisu imali dovoljan staž pa samim tim ni pravo na penziju.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)