Vlada Republike Srpske

Spoljnotrgovinska razmjena prvi put premašila četiri milijarde KM

  • 15.08.2018. 12:10

Spoljnotrgovinska razmjena Republike Strpske prvi put je premašila četiri milijarde maraka, podaci su Vlade Republike Srpske.

"Izvoz iz Republike Srpske povećan je za 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu", rekao je ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, nakon današnje 190. redovne sjednice Vlade.

Na poboljšanju izvoza i plasiranja domaćih proizvoda na strano tržište radilo se proteklih sedam godina. Dobrim rezultatima doprinio je zajednički rad Unije poslodavaca, Privredne komore i Vlade Srpske. Za proteklih šest mjeseci Vlada je sačinila i izvještaj gdje je detaljno opisano šta se najviše izvozi, a šta uvozi iz Republike Srpske.

"Razmjena sa Evorpskom unijom je 60,33 odsto, dok je sa zemljama CEFTA negdje oko 18. Ostalo odlazi u Rusiju, Kinu i zemlje Dalekog istoka. Dobrim rezultatima doprinijela je dobra poslovna klima koju je stvorila Vlada Srpske zajedno sa drugim poslovnim subjektima", poručio je Predrag GLuhaković.

Iz Republike Srpske najviše se izvozi električna energija, drvo i proizvodi od drveta, obuća i odjeća. Kad je riječ o uvozu, najviše se uvozi roba široke potrošnje kao što su hrana i piće, rekla je Dušanka Tegeltija, pomoćnik Ministra trgovine i turizma RS.

Gluhaković je rekao i da su priče koje kruže u BiH o tome kako je omogućen veliki izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda i nisu baš potpuno istinite. O tome svjedoče proizvođači čiji proizvodi na granicama Evropske unije čekaju i po mjesec dana, kaže Ministar trgovine i turizma RS.

"Morate da znate da nismo ispunili sve standarde i mi nemamo laboratorije koje su priznate u EU. Javnosti treba dati reći istinu da to baš i nije tako kako se priča na niovu BIH. Mnogo problema je u pravilnicima koji nisu usaglašeni", rekao je Gluhaković.

On je dodao i da je mnogo lakše sa zemljama CEFTA, posebno sa Srbijom. Od 13 otvorenih problema koje su izvoznici iz RS imali, devet ih je riješeno, a pravilnici su usaglašeni.