Zbog podrške Ministarstva saobraćaja

Špediteri odustali od blokade carinskog terminala na Rači

  • 13.08.2019. 17:16

Špediteri na graničnom prelazu Rača odustali su od blokade carinskog terminala planirane za četvrtak, 15. avgust, kao znak dobre volje za podršku koju im je pružilo Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, izjavila je Srni predstavnik špeditera Radmila Koprivica.

Ona kaže da su na današnjem sastanku sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem ukazali na probleme zbog namjere Uprave za indirektno oporezivanje BiH o izmještanju carinskog terminala sa Rače, te da su dobili uvjeravanje da će ovo ministarstvo učiniti sve da napokon dođe do sastanka nezadovoljnih špeditera i prevoznika sa odgovornima u UIO BiH.

"Pošto su nas u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske saslušali, pokazali razumijevanje za naše probleme i izašli nam u suret, mi ćemo odustati od blokada, očekajući sastanak sa UIO", navela je Koprivica.

Prema njenim riječima, u toku je pokušaj usaglašavanja termina sastanka nezadovoljnih špeditera i prevoznika sa odgovornima u UIO, do kojeg će, vjerovatno, doći 21. avgusta.

Zahtjev špeditera za ostanak terminala na Rači podržavaju i prevoznici iz Republike Srpske kojih ima više od hiljadu.

Predsjednik Udruženja prevoznika za domaći i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić rekao je danas Srni da prevoznici i špediteri neće blokirati carinski terminal na prelazu Rača do naredne srijede, 21. avgusta, kada se očekuje sastanak sa predstavnicima UIO BiH.

"Nismo u principu odustali od blokade na graničnom prelazu Rača, jer, ukoliko ne dođe do tog sastanka, onda sa njima (sa UIO) nemamo šta više pričati. Organizovaćemo stalne blokade na Rači i tamo ćemo ih čekati, a ne da mi dolazimo njima u Banjaluku", poručio je Grbić.

On je napomenuo da je delegacija prevoznika i špeditera na današnjem sastanaku sa Trninićem i predstavnicima Privredne komore Srpske dobila podršku od nadležnih institucija Srpske.

Grbić je naveo i da im je na sastanku rečeno da će im biti pružena pomoć za rješavanje tog problema na obostranu korist, kao i da je Trninić tražio da se odustane od protesta koji nikom neće donijeti dobro.

"Čuli smo se i sa predstavnicima UIO koji su izrazili želju da se zakaže sastanak iduću srijedu, vjerovatno u njihovom prostorijama. Pristali smo i zatražili da budu prisutni i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Srpske i Privredne komore Srpske", rekao je Grbić.

Naglasivši da su špediteri i prevoznici i dalje protiv premještanja terminala sa prelaza Rača na drugu lokaciju, za šta imaju i podršku nadležnih institucija, Grbić je naveo da bi takav korak izazvao dodatne troškove.

On je najavio da će od UIO tražiti i da održava postojeći terminal na Rači, koji je sada u katastrofalnim uslovima.

UIO BiH najavila je izmještanje carinskog terminala sa graničnog prelaza Rača zbog čega su špediteri u nekoliko navrata obustavljali rad.

Na ovom terminalu se u prosjeku dnevno obrađuju od 200 do 300 carinskih papira, a godišnji prihod koji UIO ubire na carinskom terminalu Rača je tri miliona KM.