Zbog "Bregzita"

"Soni" se seli iz Velike Britanije

08:35, 23.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
"Soni" će preseliti svoj evropski centar iz Velike Britanije u Holandiju da bi izbjegao poremećaje u poslovanju usljed "Bregzita", saopštila je japanska kompanija.

U saopštenju se navodi da će ovim potezom biti izbjegnuta carinska pitanja povezana sa istupanjem Britanije iz evropskog bloka. 

Uprkos preseljenju svog sjedišta, "Soni" neće premještati zaposlene, niti aktuelne poslove koji se obavljaju u Britaniji, prenio je Bi-Bi-Si. 

Velika Britanija će napustiti EU u martu, ali dvije strane još nisu usaglasile uslove razlaza. 

Japanski premijer Šinzo Abe je tokom nedavne posjete Britaniji rekao da bi "Bregzit" mogao da nanese štetu japanskim firmama, koje u ovoj zemlji zapošljavaju oko 150.000 ljudi. 

Portparol "Sonija" Takaši Lida rekao je agenciji AFP da će preseljenjem sjedišta kompanija imati bazu u EU, pa će uobičajene carinske procedure biti važiti za "Sonijeve" poslove u Evropi kada Britanija napusti blok. 

"Sonijev" suparnik "Panasonik" već je preselio svoje sjedište u Amsterdam, najviše zbog poreskih problema koji mogu da nastanu povodom "Bregzita". 

Još nekoliko japanskih firmi, uključujući "MUFG", "Nomura holdings", "Daiva sekjuritis" i "Finansijsku grupu Sumitomo Micui" saopštile su da planiraju da izmjeste iz Londona svoje glavne centre.