Zoran Tegeltija

Sljedeće sedmice o inicijativi za ograničavanje uvoza mesa

  • 03.02.2021. 13:11

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da će inicijativa Vlade Republike Srpske u vezi sa ograničenjem uvoza svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa u BiH biti razmatrana početkom sljedeće sedmice i da postoje realne šanse da je Savjet ministara i prihvati.

Tegeltija je na poslaničko pitanje Јasmina Emrića /A-SDA/ u vezi sa ovom temom odgovorio da sve inicijative u BiH prvo počnu u medijima, pa onda dođu u institucije i da to najčešće nisu realni zahtjevi.

"O inicijativi u vezi sa ograničenjem uvoza svježeg i rashlađenog mesa govedine i svinjetine entitetski ministri poljoprivrede i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara nekoliko puta su održali sastanke i od njih smo čuli da je u BiH smanjen uvoz pomenute robe u prošloj godini u odnosu na 2019. godinu, a da je povećan izvoz iz BiH iste te vrste mesa, tako da nije ni bilo potrebe za uvođenjem određenih zaštitnih mjera", rekao je Tegeltija danas u Sarajevu.

On je podsjetio da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac prihvatio inicijativu iz resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske da se uvedu određena ograničenja na pomenute vrste mesa, što je i proslijedio Savjetu ministara na razmatranje.

Prema njegovim riječima, sada se čeka na kompletiranje materijala, tako da ova inicijativa danas neće biti na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara, ali će se sigurno naći na narednoj sjednici, početkom sljedeće sedmice.

"Savjet ministara će razmotriti ovo pitanje i mislim da postoji dovoljno spremnosti da Savjet ministara prihvati prijedlog Vlade Republike Srpske", naveo je Tegeltija.