Poziv Privredne komore

Praksa za srednjoškolce - oni koji se dobro pokažu mogu se nadati i zaposlenju

  • Извор: АТВ
  • 25.07.2021. 20:29

Preduzeća u Srpskoj će i naredne školske godine otvoriti vrata za srednjoškolce koji žele na praksu. Na poziv Privredne komore, svi zainteresovani privrednici mogu da se prijave do 13. avgusta. U preduzeću "Milinković d.o.o." koje se bavi drvnom galanterijom, kažu da se učenici koji se dobro pokažu mogu nadati i stalnom zaposlenju.

"To se i podrazumijeva. Onaj ko bude pokazao interes, da ostane da radi tu, tako da je radno mjesto sigurno obezbjeđeno. 0.26-0.38 Imaćemo kvalifikovanu snagu prije, i ranije nego što je bila do sad, već iz srednjoškolskih klupa, imaćemo ljude koji će biti kvalifikovani da rade i na mašinama i za opremom", kaže Nenad Milinković, vlasnik "Milinković d.o.o.".

Preduzeća će biti obavezna da obezbijede potrebnu zaštitu na radu, te prevoz i topli obrok - ako se služi u firmi. Ostavljena je mogućnost naknade za rad, jer ima preduzeća koja su zainteresovana da plate učenike, iako to nije sistemski riješeno.

"Do početka nastave, komisija koju će činiti predstavnici Privredne komore Republike Srpske i srednjih škola obići će ta preduzeća i izvršiti klasifikaciju, u kojim preduzećima je moguće na adekvatan način izvršiti samu učeničku praksu", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Republički pedagoški zavod je definisao cijeli program prakse, od broja časova, preko edukacije koju moraju proći mentori do ocjenjivanja učenika. Podsjećaju da učenici stručnih škola moraju najmanje 25 odsto nastave provesti na praksi.

"Mentori u preduzećima i koordinatori u školi će voditi računa kako se izvodi praksa, da li se izvodi po programu koji je zacrtan, koji smo radili zajedno sa poslovnom zajednicom, na koji način se izvodi, i svakako da će jedna od uloga biti da utvrde koji je stepen znanja koji su učenici stekli", kaže Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Privrednici godinama ukazuju na ključni nedostatak diplomaca srednjih stručnih škola - nedostatak praktičnih znanja. Iz Privredne komore poručuju - ne može sve da se riješi u jednoj godini, ali ovo je korak ka potpunoj reformi obrazovanja.


Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић