Prvi put od sredine juna

Skok tržišta kripto valuta za 114 milijardi dolara za samo jedan dan

  • Извор: Танјуг
  • 26.07.2021. 14:39

Cijena Bitcoina je porasla noćas blizu 39.000 dolara prvi put od sredine juna, pošto je raspoloženje na tržištima kriptovaluta ojačalo nakon nedavne rasprodaje.

Najveća digitalna valuta na svijetu trgovala se na nivou oko 38.059,84 dolara uoči ponoći po istočnoameričkom vremenu, prema podacima KoinDeska, što je skok od skoro 11 odsto u odnosu na 24 sata ranije, pri čemu je u jednom momentu tokom trgovanja čak dostigao cijenu od 39.544,29 dolara, najviši nivo od 16. juna.

Rast Bitcoina pogurao je naviše i druge kripto valute. Ethereum je ojačao za 5,9 procenata na preko 2.299,55 dolara, prenosi "CNBC".

Cijelo tržište virtuelnog novca je zabilježilo rast vrijednosti za više od 114 milijardi dolara tokom samo 24 sata, pokazuju podaci sa portala "Coinmarketcap.com".

Do oporavka dolazi nakon izjava vodećih ljudi pojedinih svjetskih kompanija na konferenciji "B-svijet" održanoj poslije nedavnog strmoglavog pada Bitcoina ispod nivoa od 30.000 dolara po novčiću, izazvanog globalnom rasprodajom koja je unijela strah da bi sunovrat najstarije svjetske kriptovalute mogao da još dublji.

Izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask najavio je na tom događaju da će kompanija vjerovatno ponovo početi da prihvata bitkoin za kupovinu njenih vozila, zahvaljujući pojačanom prelasku na obnovljive izvore energije u rudarenju tog digitalnog novčića.

Prethodno, u maju ove godine, "Tesla" je obustavio mogućnost kupovine vozila za Bitcoine zbog, kako je naveo, zabrinutosti vezane za "ubrzani rast upotrebe fosilnih goriva" u rudarenju te virtuelne valute.

Pored toga, optimizam učesnika u trgovanju digitalnim novcem podigao je i gigant u e-trgovini Amazon, koji je saopštio da će svoj tim proširiti zapošljavanjem stručnjaka za digitalne valute i blokčejn, što nagovještava da mogao detaljnije da istraži mogućnost plaćanja Bitcoinom i drugim kriptovalutama.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок