Optužuje se Amerika

Sjenke recesije nad vodećim svjetskim ekonomijama

  • 15.08.2019. 09:01

U Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Meksiku već drugi kvartal zabilježen je manji privredni rast, a lošiji su podaci i za kinesku privredu što je dovelo do toga da investitori potraže bezbjedno utočište u obveznicama ili zlatu, prenosi RTS.

U Pekingu smatraju da su američki protekcionizam i jednostrano ponašanje Vašingtona krivi za loše stanje.

"Volio bih da se SAD vrate za pregovarački sto. Ako postoje neka krupna neriješena pitanja između Amerike i Kine, dvije najveće privrede na svijetu, moramo da ih rješavamo kroz pregovore, a ne jednostranim mjerama. To nije fer i nije u skladu sa međunarodnom praksom", ističe Vej Benhua sa Instituta za finansijske studije u Čongjingu.

Džang Suehun iz Istraživačkog biroa Narodne banke Kine naveo je da je od prošle godine američki trgovinski protekcionizam u porastu što je dovelo do velike nestabilnosti na globalnim finansijskim tržištima i uticalo na globalni ekonomski oporavak.

"Američke mjere trgovinskog protekcionizma su povećale zabrinutost da bi i Amerika mogla biti na udaru recesije", kaže Dženg Suehun.

Sve evropske berze su zabilježile pad vrijednosti akcija, a u SAD su tri glavne berze rad završile sa manjkom od tri odsto. I indeksi akcija na azijskim berzama su takođe u padu. Kretanja na tržištima akcija ukazuju na moguću recesiju u glavnim svjetskim privredama.

U zemljama Zapadne Evrope nadu u oporavak smanjuje usporeni rast privrede u Njemačkoj.

Istovremeno, Međunarodni monetarni fond smanjio je prognozu rasta svjetske privrede na najnižu stopu u poslednjih 10 godina.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином