Restrukturiranje poslovanja

Simens ukida 10 hiljada radnih mjesta

  • 08.05.2019. 14:07

Njemački proizvođač industrijske opreme Simens najavio je da će ukinuti oko 10.000 radnih mjesta u sklopu velikog restrukturiranja poslovanja, koje će uključiti i odvajanje poslovanja u oblasti nafte, gasa i električne energije i stvaranje novih područja rasta.

Kompanija je kasno u utorak saopštila da će izdvojiti svoje odjeljenje koje proizvodi turbine za električnu energiju u nezavisnu kompaniju kako bi povećala preduzetničku slobodu tog ogranka, dok će u svojim preostalim operacijama krenuti sa procesom smanjenja troškova, prenosi agencija AP.

Iz Simensa poručuju da će zadržati značajan udio od manje od 50 odsto u izdvojenoj kompaniji i da će novoofomirani entitet takođe preuzeti većinski 59-procentni Simensov udio u kompaniji Simens Gamesa, koja se bavi obnovljivim izvorima energije.

Nova kompanija će zapošljavati 80.000 ljudi i imaće godišnji prihod od 30 milijardi dolara.

Izvršni direktor Simensa Džo Keser je najavio i sveobuhvatno smanjenje troškova s ciljem povećanja profitabilnosti u preostalim oblastima poslovanja, koje se protežu od automatizacije fabrika do energetske infrastrukture.

Simens planira da do 2023. godine smanji troškove za 2,2 milijarde dolara kroz ukidanje 10.400 radnih mjesta, uglavnom u administraciji.

Istovremeno, kompanija planira da otvori 20.500 novih radnih mjesta do 2023. godine.

Simens je, takođe, saopštio danas da je njegov neto profit pao na 1,92 milijarde evra u prvom tromesječju ove godine sa 2,02 milijarde evra iz istog perioda prošle godine.

Prihodi su porasli za četiri odsto na 20,93 milijarde evra.

Тагови: