Drinić

ŠG “Oštrelj-Drinić” u plusu 152.000 maraka

  • Извор: Глас Српске
  • 20.10.2021. 10:27

DRINIĆ - Šumsko gazdinstvo “Oštrelj-Drinić” iz Drinića isplivalo je iz problema i zahvaljujući dobroj organizaciji, domaćinskom poslovanju i zalaganju zaposlenih za devet mjeseci ove godine ostvarilo dobit od 152.000 maraka.

Ovo gazdinstvo ima 219 radnika i najveći je poslodavac u povratničkoj opštini Drinić, a osim domaćeg, zapošljava i veliki broj stanovnika iz susjedne opštine Bosanski Petrovac, tako da u velikoj mjeri doprinosi ostanku i opstanku povratnika. U proteklim godinama suočavali su se sa brojnim problemima i smjenama rukovodioca. Od polovine februara ove godine na čelu gazdinstva je inženjer šumarstva Sretko Stanković, kadar SNSD-a  koji je na mjesto direktora došao nakon smjene bivše direktorice Daliborke Kerezović iz DNS-a.

- Prošla godina je u svakom smislu bila teška i izazovna, potražnja za sortimentima nije bila u skladu sa planom i očekivanjima, pa su se stvarale zalihe. Uprkos svemu naše gazdinstvo je imalo pozitivan rezultat, ali se nagomilalo neizmirenih obaveza. Zatekao sam dug od oko 450.000 maraka prema opštini za naknadu za korišćenje šuma za prošlu godinu kao i obaveze od 813.000 KM prema dobavljačima - rekao je Stanković. Obaveze prema dobavljačima smanjene su za oko 600.000 maraka, dok je lokalnoj zajednici isplaćen sav lanjski dug i sve obaveze su izmirene zaključno sa krajem septembra ove godine.

- U ovoj godini smo uplatili opštini oko 900.000 maraka, što nije malo. Ono na šta smo stavili akcenat su naši drvoprerađivači i nijedna pilana u opštini u proteklom periodu nije oskudijevala sa sirovinom. Dali smo im više trupaca nego ikada ranije - istakao je Stanković. Podsjetio je da je za ovu godinu etat proizvodnje šumskih drvnih sortimenata ŠG “Oštrelj-Drinić” 79.000 kubika. Kada je došao na mjesto direktora Stanković je zatekao oko 11.000 kubika zalihe, što je za ovih devet mjeseci smanjeno na oko 7.500 kubika. Naglasio je da se plate i doprinosi isplaćuju na vrijeme te da su sve obaveze prema državi izmirene sa 30. septembrom, što će biti prioritet i ubuduće.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za resor šumarstva i lovstva Goran Zubić pojasnio je za “Glas” da je s obzirom na etat proizvodnje šumskih drvnih sortimenata ŠG “Oštrelj-Drinić” veoma važan privredni subjekat u okviru preduzeća “Šume RS”.

- U protekle dvije ili tri godine bilo je problema u poslovanju ovog gazdinstva u smislu organizacije rada, tako da su s vremena na vrijeme bili na granici pozitivnog poslovanja. Međutim, u ovoj godini situacija je drugačija. Za devet mjeseci su izvršili proizvodnju sa oko 100 odsto. Osim toga, kada poredimo cijene koje su ostvarili prodajom sortimenata vidi se da su postigli više u odnosu na plan za tri ili četiri marke, a više su i u odnosu na isti period prošle godine - rekao je Zubić.

Osim toga, dodao je Zubić, vidljivo je da su za ovih devet mjeseci smanjili postojeće zalihe drvnih sortimenata u šumi, a smanjen je i dug prema dobavljačima, te sustignuto plaćanje poreza, doprinosa i zaostalih plata.

- Redovno plaćaju naknadu opštini za korišćenje šuma na tom području. Utvrdili smo da je dobit ŠG “Oštrelj-Drinić” za period od januara do kraja septembra ove godine više od 150.000 maraka i očekujemo još bolji rezultat na kraju godine. Ukoliko uspiju u potpunosti ispuniti plan, a naznaka je da hoće, očekujemo veću dobit. Zadovoljni smo trenutnim stanjem u ovom gazdinstvu - istakao je Zubić. Naglasio je da je ljudski faktor presudan u svakom poslovanju, pa tako i u šumarstvu.

- Domaćinsko poslovanje donijelo je bolje rezultate - rekao je Zubić i dodao da je planirano da resorni ministar Boris Pašalić sa saradnicima uskoro posjeti ovo gazdinstvo.

Zapošljavanja

Sretko Stanković je rekao da je preduzeću potreban kvalitetan i kvalifikovan kadar kako bi postizali još bolje rezultate.

- Očekujemo prijem tri šumarska inženjera i tri šumarska tehničara do kraja godine - rekao je Stanković.

Тагови: