VEČERAS U 21:45

Serija The Loudest Voice: kada se najtiši oglase

  • 16.04.2021. 15:12

Već smo prešli polovinu ove uzbudljive, umjetnički i produkcijski zahtjevne i veoma kvalitetne mini-serije o posljednjoj deceniji života velikog televizijskog maga Rogera Ailesa, čiji život i građenje jednog od najgledanijih kablovskih kanala u Americi, „Fox News-a“, prate i lični i profesionalni skandali, povezani sa jakim radikalnim idejama i seksualnim zlostavljanjem velikog broja uposlenica kanala.

U ovoj epizodi za Ailesa počinje jedna sasvim nova era u poslovnim vodama, a prouzrokovana interesovanjem novinara i autora knjige prema kojoj je ova serija i snimljena, Gabriela Shermana, da krene u pohod pisanja biografije o ozloglašenom vizionaru moderne televizije. Za Rogera svako interesovanje za njegov privatni i poslovni život značilo je potencijalno otkrivanje svih prljavština, ucjena i neetičkih poteza na kojima je počivala njegova uzbudljiva i javnosti malo poznata karijera. Navikao da njegove „prljave“ poslove obavljaju drugi, prvog čovjeka odnosa sa javnošću, televizijskim i korporativnim krugovima poznatog Briana Lewisa šalje na tada mladog i perspektivnog novinara „New York Magazine“. Lewis dobija zadatak da starim dobrim metodama ućutka Shermana i zabrani mu pristup Rogeru i njegovoj premračnoj karijeri i ličnosti. No, i za Lewisa dolazi vrijeme kada Rogeru više neće biti koristan, a dobro je poznato kako je mag kažnjavao one koji bi u javnost pustili bilo kakvu informaciju koja bi mogla da razotkrije istine o njemu. Tako je bilo i za Briana koji je dobio otkaz težak nekoliko miliona dolara, pod uslovom da zauvijek napusti Fox News i naravno nikada ne govori o dešavanjima u toj televizijskoj kući. I ne samo o tome nego i o Rogerovom životu, „navikama“ koje je upražnjavao sa zaposlenicama kanala i svim onim spletkama kada su u pitanju njegovi politički angažmani.

Zahuktava se u ovoj epizodi i odnos sa Gretchen Carlson, koju Roger povlači iz jednog od najpopularnijih formata „Fox News-a“, jutarnjeg programa „Fox & Friend's“ koju je ona godinama uspješno vodila. Naravno, razlozi zbog kojih je povučena iz najgledanijeg termina su potpuno privatni. Gretchen nije pristala na lascivan i ponižavajući pristup Ailesa, što je koštalo gubitkom publike. Ipak, Ailes joj daje njezinu emisiju u popodnevnom terminu, poznatom u televizijskom svijetu kao jednim od najneatraktivnijih termina. Vrlo agresivnim metodama, stalnim ponižavanjima i seksualnim ispadima Rodger će nastaviti da uznemirava Gretchen koja neće još dugo moći da ćuti o svim nelagodnostima i torturama koje je doživjela.

Šta se desi kada žrtva progovori? Da li se najglasniji utišaju kada najtiši zavrište?

Serija o mračnim putevima televizijskih karijera „The Loudest Voice“ večeras u 21:45.