Agencija za statistiku BiH

Septembarske cijene više za 0,5 odsto

09:51, 26.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
 Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru u prosjeku su više za 0,5 odsto u odnosu na avgust.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 0,3 odsto, odjeća i obuća za 3,8 odsto, stanovanje i režijski troškovi za jedan odsto, zdravstvo za 0,4 odsto, a prevoz je u prosjeku poskupio 0,8 odsto. 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u septembru su cijene bile niže u odnosu na avgust iz oblasti komunikacija za 0,1 odsto, rekreacije i kulture za 0,9 odsto, dok su ostala dobra i usluge u prosjeku jeftiniji za 0,2 odsto. 

Nivo cijena u septembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, viši je za 1,7 odsto. 

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su poskupili 0,1 odsto, za koliko je skuplje i obrazovanje, alkoholna pića i duvan šest odsto, stanovanje i režijski troškovi 3,4 odsto, zdravstvo 2,4 odsto, prevoz 12,1 odsto, rekreacija i kultura 1,2 odsto, a restorani i hoteli su u prosjeku skuplji za 0,5 odsto. 

U septembru, u odnosu na isti mjesec lani, odjeća i obuća je u prosjeku skuplja za 11 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 1,3 odsto, komunikacije za 0,3 odsto, te ostala dobra i usluge za 1,4 odsto.