Dogovoreno na sastanku u Privrednoj komori

Savjet ministara formira radne grupe za poboljšanje privrednog ambijenta

  • 31.01.2020. 19:13

Zaštita domaće proizvodnje, PDV, javne nabavke, promet robe i rasterećenje rada. Tim temama će se u narednom periodu baviti pet radnih grupa na nivou BiH, u kojima će osim resornih ministara u Savjetu ministara i entitetskim Vladama, učestvovati i poslodavci.

Cilj je stvaranje boljeg privrednog ambijenta, kaže predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija. O svemu se danas konsultovao sa rukovodstvom Privredne komore Srpske.

"Radićemo u grupama, radićemo zajedno. Mislimo da možemo oko svih ptanja postići ako ne apsolutnu saglasnost onda sigurno veliki stepen saglasnosti. A kada to završimo, onda ćemo ići u zakonodavnu proceduru da to pretvorimo u zakonska rješenja", rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

U Privrednoj komori su optimistični. Na procese proizvodnje, prometa i izvoza, negativno je uticao dug zastoj u formiranju Savjeta ministara. Nadaju se da će sada stvari teći svojom tokom. Važno im je, zato, što će rezultate radnih grupa, analizirati na narednim sastancima. Sa predsjedavajućim Savjeta ministara, i resornim ministrima, sastajaće se najmanje jednom kvartalno.

"Dogovorili smo se da periodično održavamo ovakvu vrstu sastanaka gdje bismo sumirali rezultate u periodu iza nas i gdje bismo vršili analizu i ocjene onog što smo uradili i postavljali sebi nove zadatke u cilju poboljšanja ukupnog privrednog ambijenta", istakao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

S obzirom da je transport robe i usluga jedan od gorućih problema, sastanku je u Privrednoj komori prisustvovao i ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara, Vojin Mitrović. To pitanje će se, kaže, rješavati na svim nivoima.

"Nisu to sve zakonska pitanja. Postoje određeni pravilnici koji mogu privrednicima u Srpskoj, čak i FBiH olakšati poslovanje, smanjiti troškove. Ono što nam je cilj, da se olakša promet roba i putnika, kako u entitetskom, međuentitetskom i međunarodnom saobraćaju", naglasio je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara.

Jasno je da je unapređenje privrednog ambijenta jedan od preduslova za siguran put BiH ka EU. Dobro je što BiH bilježi rast privredne proizvodnje, kaže Zoran Tegeltija. Dodaje ipak da cifra od 3 odsto, nije dovoljna.

"Naše projekcije da ćemo 2020. godinu završiti sa više od 5 odsto, jer u tom trenutku smo radili trogodišnji plan je bilo zaista realno, i danas se opet vraćamo na stopu od 3 odsto, a stopa od 3 odsto nije dovoljna da bi se vidio pozitivan efekat na život građana", istakao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara.

Rast BDP-a će u narednom periodu svakako bti jedan od ciljeva. Tegeltija kaže da će veće učešće u tome morati da imaju i privatni sektor i javna preduzeća.