Plod tri godine rada

Šarović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom je značajan za BiH

20:37, 30.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će u četvrtak, 2. maja, prilikom posjete toj zemlji potpisati predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, posebno je značajan za BiH jer je tursko tržište veoma zatvoreno, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović.

Šarović je pojasnio da su jedine dvije zemlje kojima je Turska dozvolila slobodan pristup uslugama i trgovini Singapur i sada BiH. 

Prema njegovim riječima, BiH je na izradi sporazuma o slobodnoj trgovini s Turskom radila skoro tri godine i on će donijeti mnogo benefita koji će se osjetiti veoma brzo i biće snažna podrška ekonomskom razvoju. 

"Uspjeli smo konačno prošle godine da to ispregovaramo. Ovaj sporazum je bolji od prethodnog koji je bio potpisan 2003. godine. Ovaj je modernizovan i unaprijeđen na mnogo načina. Ovaj sporazum o slobodnoj trgovini omogućava BiH da ima slobodan pristup tržištu Turske, kao i Turska u BiH, kada je riječ o uslugama i javnim nabavkama", rekao je Šarović za portal "Kliks". 

On je naglasio da je sporazum unaprijeđen i kada je riječ o oblasti trgovine mesom. 

"Meso do sada nije bilo na režimu slobodne trgovine, izuzev količine koju je Turska odobravala jednostrano, što je počelo od 2014. kao vid podrške nakon velikih poplava u BiH. Sada je BiH prvi put u sporazum o slobodnoj trgovini uspjela da ubaci i obavezu Turske za uvoz jedne količine kroz kvotu goveđeg mesa, mesa peradi, ovaca i koza, ali i kavurme /mješavina mesa/", istakao je Šarović. 

BiH bi sada u Tursku na godišnjoj osnovi trebalo da izvozi do 15.000 tona mesa. 

"Kada je riječ o govedini, Turska je na bazi već ispregovaranog sporazuma u narednih pet godina obezbijedila BiH izvoz 8.000 tona, ali na to bi se naslanjalo 2.000 tona pilećeg, ovčijeg mesa i kavurme. Tako da bi BiH sada na godišnjoj bazi trebalo da izvozi u Tursku oko 15.000 tona mesa", istakao je Šarović. 

On je naveo da bi u narednih nekoliko dana na snagu trebalo da stupi odluka da BiH u zemlje EU može da izvozi, osim pilećeg mesa, i sve prerađevine od pilećeg mesa. 

"BiH, koliko izvozi pilećeg mesa, isto toliko izvozi i prerađevina od pilećeg mesa. Odluka evropskih nadležnih tijela biće objavljena za nekoliko dana", najavio je Šarović. 

"Kliks" prenosi da se očekuje i pozitivna odluka kada je riječ o izvozu konzumnih jaja iz BiH.