Dvadestdrugu godinu za redom

Sajam u Mostaru okupio veliki broj izlagača i gostiju

  • 09.04.2019. 19:21

Mostarski sajam svoja vrata otvorio je dvadestdrugu godinu za redom. Stiglo je oko 860 izlagača i na hiljade gostiju iz tridesetak zemalja. Stigle su i brojne delegacije, a među njima i srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Jednu od najuspješnijih sajamskih manifestacija u regionu danas je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 “Mnifestacija koja je počela prije 22 godine ovdje u Mostaru sigurno tada nije pretendovala da bude ovako moćna i ovako zapažena. Činjenica da je zemlja partner Narodna Republika Kina svakako govori o snazi ovoga sajma i činjenici da se ovaj sajam opaža ne samo u regionu nego i na globalnom nivou”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

I Kineza je bilo u velikom broju -  na mostarskom Sajamu se predstavilo oko 100 kineskih kompanija sa različitim proizvodima. Kineski premijer poslao je i pismo koje je uručeno predsjedavajućem Predsjedništva BiH. Predstavnici ove države kažu da žele dobru saradnju sa BiH i da nastave sa ulaganjima na ovim područjima.

 “Spremni smo  da dalje proširujemo dvosmjerno otvaranje sa zemljama centralne i istočne Evrope, podižemo razvj trgovine u oba pravca, konstatno unapređujemo nivo ekonomsko-trgovinske saradnje kako bi se osiguralo više blagostanja narodima dvije strane”, rekao je Džang Šenfeng, potpredsjednik Kineskog saveza za promociju međunarodne trgovine.

Mostarci danas najponosniji. Kažu da nije lako organizovati ovakvu manifestaciju više od dvije decenije, ali su sigurni da će se na kraju sve isplatiti.

“Mi kao organizator izuzetno smo zadovoljni, ne na mostarskom sajmu i u gradu Mostaru zadovoljna je sigurno BiH, doveli smo velesilu gospodarsku u BiH i evo otvoreni su za saradnju”, kaže Delfina Bošnjak, direktor Mostarskog sajma.

I privrednici iz Republike Srpske imali su šta da pokažu - svoj štand imala je i Privredna komora Srpske.  Vlada Republike Srpske podržala je mostarski Sajam, pa su  i neki ministri danas stigli u Mostar.

 “Republika Srpska je uzela učešće na ovom sajmu jer želi na neki način da pokuša da ostvari sponu sa kineskim kompanijama”, kaže Vjekoslav Petričević, minister privrede i preduzetništva Republike Srpske.

 “Privredna komora Republike Srpske zastupajući interese privrednika i ove godine  na ovom mjestu na ovom sajmu organizovala je svoj svoj štand na kojem je zastupljeno nekih osam privrednih društava kroz izložbene eksponate a uz to oko 80 privrednih društava preko kataloške prezentacije”, kaže Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Sve je je izloženo na 30.000 metara kvadrtnih. Sajam privrede u Mostaru traje četiri dana, a prema prognozama organizatora posjetiće ga oko 50.000 ljudi.

Тагови: