Bijeljina

Sajam "Interagro" okupio rekordnih 160 izlagača

  • 20.09.2019. 19:30

Republika Srpska u ovoj godini, u odnosu na prethodnu, ima rast od pet odsto poljoprivredne proizvodnje i prihoda od ove grane, poručio je premijer, Radovan Višković, koji je otvorio sajam. Kaže da je poljoprivreda jedna od razvojnih šansi. 

"Mi u poljoprivrednu proizvodnju ove godine ulažemo preko 190 miliona KM, po raznim osnovama. Naš agrarni budžet je 71 milion, zatim dajemo kredite IRB koji su za ulaganja u poljoprivredi, a imamo i kredit IRB koji pospješuje otkup domaćih proizvoda od naših prehrambenih proizvođača", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Sajam je otvoren do 22. septembra. Organizatori poručuju da bi valjalo doći da se vidi šta je to novo iz oblasti poljoprivrede,

"Da iskoriste prisustvo institucija, naročito resornog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da vide u kom pravcu će ići i u narednom periodu poljoprivredna proizvodnja i da polj. proizvođači sve to što je novo primjene u svojoj proizvodnji, kako bi došli što jeftinije do finalnog prozvoda", kaže Slaviša Cacanović, direktor preduzeća AD "Grad".

Sajam povezuje privrednike i jača saradnju, poručuju iz Privredne komore Vojvodine, partnera Sajma. 

"Za prvih 7 mjeseci ove godine razmjena između Rep. Srbije i BiH, pošto se ne vodi tačno prema RS, ali znamo da veći dio te robe iz Srbije završava u RS, je negdje oko milijardu i 100 miliona, što je za 5,6 odsto više u odnosu na prošlogodišnjih prvih 7 mjeseci", kaže Boško Vučurević, predsjednik Privredne komore Vojvodine.

"Da ne bi jeli krompir iz Maroka, paprike iz Turske, jabuke iz Spanije, luk iz Kine, moramo se okrenuti onome čime raspolažemo, i pokriti odgovarajući efekte, a time i zadržati stanovništvo na selu, razviti selo", kaže Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Uz domaće izlagače, najnovija dostignuća u agrobiznisu, na "Interagru" predstavljaju učesnici iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Italije, Austije i Turske. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i grad Bijeljina.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана