Saznaje ATV

Sa tržišta BiH se povlače određeni proizvodi zbog prisustva pesticida

  • Извор: АТВ
  • 02.08.2021. 16:50

Nakon što je Hrvatska povukla sa tržišta četiri vrste sladoleda zbog prisustva pesticida, isti proizvodi povući će se i sa tržišta BiH, saznaje ATV.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je da je dobavljač, Mars Hrvatska d.o.o., iz opreza opozvao proizvode Snickers Xtra ice cream bar 66 g - single, Snickers ice cream bar 48 g - 6 pack box, Twix ice cream bar 47 g - single, Twix ice cream bar 34.2 g - 6 pack box, Bounty ice cream bar 39.1 g - 6 pack box i M&Ms peanut ice cream stick 62 g - single.

Iz Sparovih supermarketa povučeno je pet okusa sladoleda austrijskog proizvođača Froneri

Zbog postojanja pesticida etilen oksida u sjemenkama sezama koje se koriste u proizvodnji krekera, s tržišta je povučen proizvod Gustoni Cracker Sesam mit Rosmarin.

Agencija za bezbednost hrane BiH objavila je da su iz prodaje povučene određene serije Snikers, Tviks, Bounti i M Ms. sladoleda zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje.

"Pravilnikom o prehrambenim aditivima („Službeni glasnik BiH“, br. 33/18 i 06/21) propisano je da etilen oksid ne smije da se koristiti za sterilizaciju aditiva, pa shodno naprijed navedenom, nije dozvoljeno stavljanje na tržište Bosne i Hercegovine prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten etilen oksid", saopštili su iz Agencije.

Što je etilen oksid? 

Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji hemikalija, među ostalim i antifriza. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. Budući da može oštetiti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazla i njegova kancerogena svojstva. 

Etilen oksida praktički nema u masovnom opticaju. Slučajevi trovanja ovim spojem uglavnom su ograničeni na proizvodne pogone u kojima se on proizvodi, određeni broj ljudi mu je izložen kroz udisanje cigaretnog dima ili kroz medicinske i kozmetičke proizvode u kojima se on koristi kao sterilizator.

Etilen oksid se često koristi u hemijskoj, ali je zabranjen u prehrambenoj industriji. 

Hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gdje je korištenje etilen oksida u prehrambenoj industriji dopušteno.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.