Ministarstvo poljoprivrede Srbije

Rusija upozorila da bi mogla da obustavi uvoz srpskog voća

21:03, 15.08.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Rusija bi mogla da uvede privremena ograničenja na uvoz koštičavog voća iz Srbije ako se nastavi izvoz zaraženih voćki, saopštio je nadzorni organ Rusije.

Ranije danas održan je telefonski razgovor sa direktorom Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojšom Milosavljevićem  tokom kojeg je ruski nadzorni organ prenio zabrinutost zbog pojave zaraze voća u 12 partija breskvi, nektarina i šljiva, koje su u julu izvezene u Rusiju.

Ruski resor je tokom razgovora saopštio da ostavlja pravo da uvede privremena ograničenja na uvoz koštičavog voća iz Srbije u slučaju da se nastavi isporuka zaraženog voća u Rusiju, navedeno je u saopštenju.

Milosavljević je rekao da će njegov resor istražiti sve slučajeve isporuka zaraženih proizvoda, kao i da su u ovom trenutku u okviru programa zaštite bezbjednosti proizvoda prilikom izvoza u Rusiju sa spiska ovlašćenih za trgovinske odnose isključena četiri izvoznika i 200 proizvođača voća.

Ruski poljoprivredni nadzorni organ je u avgustu prošle godine obustavio isporuke svih koštičavih kultura iz Srbije zbog slučajeva zaraze. Ograničenja su ukinuta u maju ove godine.