Žele da usklade zakone sa evropskim

Republika Srpska dobila novi program za zaštitu potrošača

  • 24.07.2019. 19:29

Republika Srpska ima novi program za zaštitu potrošača za ovu i narednu godinu. Ministarstvo trgovine i turizma će biti zaduženo da uskladi naše zakone sa evropskim, jača saradnju sa inspekcijskim organima i da se bolje poveže sa udruženjima za zaštitu potrošača.

"Imajući u vidu opredijeljenost Republike Srpske i BiH za pristup Evropskoj uniji, ističe se značaj kontinuiranog jačanja i sprovođenja politike zaštite potrošača, što se može postići kroz jačanje kapaciteta organa republičke uprave sa jedne strane, te jačanje udruženja za zaštitu potrošača sa druge strane", poručuju iz udruženja za zaštitu potrošača.

Zajedno sa ministarstvom, na programu su radila i udruženja za zaštitu potrošača. Informisanost samih kupaca je bitna da bi oni mogli da ostvare svoja prava, i da ih sami trgovci ne bi izmanipulisali - poručuju iz banjalučke "Reakcije". Kažu da se mnogi prilikom ulaganja prvog prigovora upoznaju sa svojim pravima, nakon čega sami rješavaju svoje probleme.

"Dosta potrošača ima prigovore na robu široke potrošnje, na usluge od ekonomskog interesa - to su prvenstveno telekomunikacije, električna energija, toplana i vodovod, odvoz smeća djelimično - te na osnovu toga vidimo da dosta potrošača prilikom samog iskazivanja prigovora nije informisano ili je djelimično informisano", kaže Slaviša Kajkut, generalni sekretar Udruženja za zaštitu potrošača "Reakcija" Banjaluka.

Druga strana priče o zaštiti potrošača su sami trgovci. Za njihovu edukaciju su zaduženi poslodavci ili udruženja za zaštitu potrošača. Zbog migracija radne snage, svakodnevno se mijenjaju zaposleni u trgovinama, a na njihovo mjesto dolaze neobučeni ljudi koji nisu upoznati sa svojim zakonskim obavezama, ocjenjuju u Sindikatu trgovine.

"Osnovni problem koji ja mislim da postoji je needukovanost trgovaca. Bez obzira što vlasnici trgovačkih lanaca imaju svoje programe gdje obučavaju radnike u tome, mislim da to nije dovoljno", kaže Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.

Prema Zakonu o zaštiti potrošača Republike Srpske, u slučaju da kupljeni proizvod ima određene nedostatke, svaki kupac ima pravo da pismenim putem traži popravku, zamjenu, sniženu cijenu ili povrat novca. U slučaju da trgovac osporava prigovor, kupac se može obratiti višim instancama - nekom od udruženja za zaštitu potrošača, inspekciji, ali i sudu.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.