Republika Srpska do kraja godine dobija novi zakon o fiskalizaciji

  • 13.06.2020. 19:03

Republika Srpska do kraja godine dobija novi zakon o fiskalizaciji. On će omogućiti uvođenje novog sistema u toj oblasti.

To praktično znači, da će poreski obveznici koristiti softver koji je direktno povezan sa Poreskom upravom, tako da se bez prethodne komunikacije sa serverom uprave, račun ne može ni izdati. Onlajn sistem je jednostavniji za poreskog obveznika i sigurniji za Poresku upravu, poručuju u Ministarstvu finansija. 

"Bilo je planirano da čitav sistem implementiramo do kraja naredne godine, ali nas je korona malo usporila. U svakom slučaju, uskoro krećemo sa legislativom, jer je izuzetno važno da dobijemo kvalitetan, automatizovani sistem koji će što manje zavisiti od ljudskog faktora, kako bismo izbjegli "duple kase" i lažiranje računa. Naravno, važno je i što to neće koštati poslovnu zajednicu", saopštili su iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Novi Zakon usmjeren je na povećanje poreske discipline, smatraju u Fiskalnom savjetu Republike Srpske. Sve mjere, kaže Milenko Krajišnik, koje smanjuju dejstvo sive ekonomije od jačanja poreskog sistema do smanjenja poreske utaje su dobrodošle. One omogućavaju firmama koje legalno posluju, lojalnu konkurenciju na tržištu. Ova mjera je posebno važna jer dolazi nakon pandemije virusa korona, kada je smanjena poreska disciplina, jasan je Krajišnik. 

"Zbog čega je važno da se trgovina i svo poslovanje vraća u legalne tokove jeste zato što su sve mjere usmjerene na podršku privredi i oporavak privrede od krize, ustvari se svode na instrumente fiskalne politike. U BiH monetarna politika, odnosno njeni instrumenti su potpuno ograničeni, instrumenti spoljnotrgovinske politike su takođe u velikom dijelu ograničeni i onda je fiskalna politika jedina ta koja omogućava da se nešto učini. Da bi država pomogla privredi u bilo kom smislu ona mora da ima određeni poreski kapacitet, a taj poreski kapacitet svakako se povećava sa smanjenjem poreske invazije", rekao je Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske.  

Radi se o potezu koji nas dovodi u rang modernih zemalja, smatraju ekonomisti. Novi softver i platforme za fiskalizaciju su, pojašnjavaju, nešto što prati svjetske trendove i onemogućava takozvane "duple kase", što utiče na suzbijanje sive ekonomije. 

"Nova platforma nudi ono što će onemogućiti da se vode paralelni fiskalni sistemi od koji je jedan stvarni, jedan nestvarni gdje će se na taj način spriječiti izbjegavanje plaćanja poreza, odnosno omogućiće se širi poreski obuhvat. U svakom slučaju punjenjem budžeta i alokacijom sredstava u budžetu o potrebnoj stvari u društvu, doprinosi društvu od investicija do boljeg društvenog standarda, obrazovanja, zdravstva, itd., odnosno prelijevanja tih sredstava u razvoj privrede", istakao je Aleksandar Ljuboja, ekonomista.

Postojeći sistem je tehnološki zastario, ne prati kompletno poslovanje u gotovini i ostavlja prostor za sivu zonu, pokazala je nedavno završena analiza fiskalnih kasa. Od avgusta 2008. godine i prvih kasa u Republici Srpskoj, do danas, mnogi poslovni subjekti našli su način za izbjegavanje plaćanja poreza. Zato je onlajn sistem preko kojeg bi Poreska uprava dobijala podatke o svakom plaćenom računu u realnom vremenu jedino rješenje.
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.