Boris Pašalić

Repromaterijala ima dovoljno, sjetva se odvija po planu

  • 15.04.2020. 13:39

Distribucija sjemena za proljećnu sjetvu ide prema planu i nema većih problema u isporuci repromaterijala, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić tokom današnje posjete Fabrici stočne hrane "Rapić" u Gradišci.

"U firmi "Rapić" ima dovoljno zaliha i oni kao naši dugogodišnji partneri korektno rade ovaj posao", naveo je Pašalić.

On je rekao da je bilo malih zastoja prilikom transporta repromaterijala u posljednjih 15 dana i naglasio da je transport poboljšan, te se sjetva odvija prema planu i programu.

"Poljoprivredne apoteke mnogo ranije nabave sve što im je potrebno za predstojeću sezonu i sjetva ide kako treba, bez nekih većih problema", istakao je Pašalić.

On je rekao da je jutros bilo mraza, od minus jedan do minus pet stepeni Celzijusovih, u zavisnosti od područja.

"Sa naših stanica prikupljamo podatke i sigurno da kod nekih voćnih vrsta, pogotovo onih kod kojih je u toku oplodnja, može biti štete, dok kod vrsta koje su završile cvjetanje štete ne bi trebalo da bude", pojasnio je Pašalić.

On je podsjetio da je u pojedinim lokalnim zajednicama još u subotu, 11. aprila, počela distribucija povrtarskih paketa za proljećnu sjetvu, dok će u Gradišci podjela određenim kategorijama stanovništva početi iduće sedmice.

"Osim toga, odvojili smo oko pola miliona KM za podizanje proizvodnje soje na način da 50 odsto troškova sjetve sufinansira Ministarstvo, a drugu polovinu proizvođač", rekao je Pašalić i dodao da će oko 400 proizvođača biti obuhvaćeno na području Lijevča polja, Semberije i Posavine.

On je naglasio da očekuju da će tom mjerom biti povećane površine za 800 hektara, što je značajno za soju.

"Mi sijemo negdje oko 4.000 hektara i želimo da to ove godine bude 5.000 hektara. Kako vodimo računa o dovoljnim količinama hrane za ljude tako želimo da imamo i dovoljno količine hrane za životinje, a soja je nezamjenjiv izvor proteina", pojasnio je Pašalić.

Govoreći o sezoni odbrane od grada, koja je danas zvanično počela, Pašalić je naveo da je "Protivgradna preventiva Srpske" nabavila dovoljan broj raketa i da je cjelokupan sistem spreman za dejstva, kada bude bilo potrebno.

Poljoprivredni proizvođač iz Gradiške Milan Јanjuz, koji se bavi ratarstvom i voćarstvom, istakao je da je ova godina loša zbog mrazeva i nedostatka padavina, ali i zbog trenutne situacije u vezi sa virusom korona.

"Mislim da će ova godina biti teška za poljoprivredne proizvođače i za samu prodaju proizvoda", naveo je Јanjuz.

On je danas preuzeo sjeme soje koju, kako kaže, sije zato što je lakša obrada i bolja cijena u odnosu na kukuruz i pohvalio mjere resornog ministarstva u vezi sa svim podsticajima za poljoprivrednu proizvodnju.

Marketing menadžer kompanije "Rapić" Petar Ninić rekao je da su svi uslovi ispunjeni i da je repromaterijal spreman na lageru da bude podijeljen u narednom periodu.

On je naglasio da kompanija "Rapić" zajedno sa resornim ministarstvom poziva sve poljoprivrednike u Republici Srpskoj da angažuju sve sjetvene površine u ovoj sezoni da bi što spremnije dočekali naredne sezone i jesen i naglasio da su im na raspolaganju, kako u nabavci repromaterijala, tako i u savjetodavnom smislu.

Ninić je naveo da poljoprivredna apoteka u okviru kompanije "Rapić" raspolaže svim potrebnim repromaterijalom za organizovanje ratarske proizvodnje, kao i za voćarstvo, povrtarstvo i druge grane poljoprivrede i naveo da neće biti rasta cijena ni repromaterijala, niti stočne hrane.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм