Rekordne cijene goriva u Americi u posljednjih sedam godina

  • 13.05.2021. 09:06

Desilo se i to – dočekali smo da opet vidimo visoke cijene goriva, ili barem Amerikanci misle tako, dok će se većina stanovnika u Evropi vjerovatno samo nasmijati. Tokom jučerešnjeg dana su zabeležene najviše cijene te robe u posljednjih sedam godina, kada je naknada za galon benzina (3,78 litara) dostigla brojku od 3,008 američkih dolara.

Prevedeno na neki nama jednostavniji jezik, i koristeći današnju kursnu listu dolazimo do cifre od 77 dinara za litru (65 evro centi) najjeftinijeg benzina, dok su oni s višim oktanskim brojem, i naravno dizeli nešto skuplji.

Vjerujem da se još uvijek smijete kakve cijene Amerikanci smatraju visokim, i pitate se kako bi živjeli da su kojim slučajem na Starom kontinentu, gdje bi morali da izdvoje dvostruko veće sume, ali mnoge od njih zapravo hvata panika. Ne toliko zbog cijena, već zapravo što se cijela istočna obala trenutno suočava sa nestašicom nafte.

Cijene su polako “skakale” i prethodnih mjeseci. Kako se epidemija virusa korone približava kraju i stižu nam topliji mjeseci tako su Amerikanci počeli da izlaze iz svojih domova i da vozilima prevaljuju dugačke distance, a takav trend je naravno rezultirao i u višim cijenama benzina.

Ništa čudno u tome i kroz takve slučajeve stanovnici “preko bare” prolaze gotovo svako ljeto. Međutim, ovaj put je refinerija Colonial Pipeline iz savezne države Teksas, koja naftom snabdijeva gotovo cijelu istočnu obalu, dobila pretnje o sajber napadu, pa je obustavila svoje poslovne aktivnosti dok “krizni period ne prođe”.

Iako je rafinerija tokom srede nastavila sa radom, smatra se da će morati proći nekoliko sedmica pre nego što nadoknadi zaostatak. Posebno su pogođene četiri američke savezne države, i to Virdžinija, Florida, Severna Karolina i Džordžija.

Prema dostupnim podatcima, oko 65% benzinskih pumpi u Severnoj Karolini trenutno nema gorivo, u slučaju Virdžinije brojka je 44%, a na dnu su Južna Karolina i Džordžija (po 43%). To je navelo mnoge vozače da kupuju velike zalihe benzina, u istoj meri kao što su svi gomilali toaletni papir na početku epidemije virusa korone.

Kao što možete da zaključite na osnovu sagledavanja priloženih fotografija, redovi za čekanje na nekim pumpama su poduži, mada su takvi slučajevi zapravo retki (Costco spada među najjeftinije benzinske stanice u Americi pa su redovi kod ovog distributera uvijek dugački). Pride, jutros smo i na našoj Facebook stranici objavili nekoliko tragikomičnih fotografija s američkih pumpi, pa predlažemo da, ako vas zanima, pregledate i njih.

Prije epidemije novog korona virusa, galon goriva je koštao tek nešto više od dva dolara (oko 50 dinara za litar), pa možete zamisliti zašto su Amerikanci nezadovoljni relativno nestvarnim rastom cijena koji je zabilježen tokom prethodne godine.

Istovremeno, drugi će vam reći da su ovakvi događaji očekivani za ovo doba godine, i da oni označavaju da kriza polako prolazi, a da će cene ponovo biti niže do jeseni. Eh kada bi još svi imali “probleme” koje Jenkiji misle da imaju…

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.