Za prvih 100 dana rada

Registar podsticaja prioritet Ministarstva privrede i preduzetništva

  • 09.02.2019.19:58

Registar o podsticajima, to je prioritet i plan novog Ministarstva privrede i preduzetništva za prvih 100 dana rada. 

Pomoću tog registra privrednici u Srpskoj imaće informacije o dostupnim podsticajima za razvoj i zapošljavanje, ali i o njihovim izvorima. Registar će, poručuje novi ministar, onemogućiti zloupotrebe i obezbjediti pravednu raspodjelu.

"To će biti jedinstveno mjesto gdje će svi privrednici moći da se obrate, da vide sve izvore podsticaja, biće transparentno. Podsticaji će biti na nivou lokalnih i republičkih tako da će svi moći da vide ko je aplicirao i ko su izvori", kaže Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva u Vladi RS.

Ta mjera dogovorena je sa prethodnom Vladom, a sada bi trebalo da bude i realizovano, poručuju poslodavci. Cilj je da se utvrdi ko i koliko sredstava dobija iz republičkog ili lokalnog budžeta.

"Tako da, recimo jednog radnika, kog je država podstakla na jednom nivou, ne možete prijaviti na drugom. Cilj je pravednija raspodjela sredstva u bilo kom vidu za podsticaje u privredi", ističe Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Pored transparentnosti, neophodna je i veća podrška privredi, poručuju iz Privredne komore Srpske. Navode primjer zemalja Evopske unije gdje su kroz različite fondove, pojedini sektori privrede posebno podržani. 

"Sve zemlje imaju industrijske politike i strategije razvoja. Imamo i mi, ali ono što nedostaje, nedostaju konkretni fondovi u smislu sistemske podrške za tehnološki razvoj i podsticaje za podizanje konkurentnosti", kaže Dragica Ristić, direktor Privredne komore.

Iz ministarstva privrede i preduzetništva za naredni period, pored registra najavljuju i izmjene Zakona o privrednim društvima. Njima će se omogućiti brži proces registracije privrednika jer će sve biti elektronski.