Najrazvijenija lokalna zajednica u Srpskoj

Regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma otvoren u Prnjavoru

  • 22.03.2019. 19:24

Prnjavor je danas najrazvijenija lokalna zajednica u Republici Srpskoj, kaže predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković nakon sastanka sa načelnikom ove opštine Darkom Tomašem. 

Njih dvojica zajednički su otvorila IX Regionalni sajam privrede, poljoprivrede i turizma u Prnjavoru. Višković tvrdi da je ovaj Sajam od velikog značaja, te da je posebno dragocjeno što se na 90 odsto štandova nalaze domaći izlagači. Saglasan je i Tomaš. Kaže, veliku ulogu u ubrzanom razvoju opštine igraju upravo privrednici.

“Ovo je danas najrazvijenija lokalna zajednica sa 7.000 zaposlenih ljudi, sa izvozom od 200 miliona maraka. Izvoze na pet kontinenata, 38 zemalja, znači nešto što mnogi treba da uzmu kao primjer", kaže Višković.

“Ono što uvijek napominjem jeste da opština Prnjavor, odnosno privrednici ostvare prihod veći od 700 miliona maraka, da je od tog iznosa preko 200 miliona izvoza i, zaista, po tim pokazateljima smo u samom vrhu opština i gradova Republike Srpske", rekao je Tomaš.

Od mliječnih proizvoda do traktora, pa ko šta voli, tako izgleda ovogodišnji Sajam. Štandovi raznovrsni, a izlagača iz godine u godinu sve više, kako domaćih, tako i stranih.

“Ovdje smo se predstavili sa tim malim dijelom poljoprivrednog programa, a sutra će u Carevom Dvoru, u šumi će biti demonstracija našeg šumskog traktora.”

“Zadovoljni smo sa organizacijom sajma. Ovo nam je prvi put da smo u ovom dijelu BiH. Ljudi se interesiraju.”

“Prvi put smo na ovom sajmu, ali inače u Prnjavoru pekara koja radi 28 godina.”

“Sam sajam pruža velike mogućnosti da naši mještani vide šta mi svi privrednici radimo", kažu izlagači.

Zadovoljni su i posjetioci. Za ovogodišnji sajam imali su samo riječi hvale. Kažu, imali su šta da vide.

“Sajam je dobro organizovan. Meni se sviđa, uredno je. Bilo je kod nas isto ovako u Kozarskoj Dubici. Znači sve uredu.”

“Organizacija je odlična i nema šta da se ne dopada. Sve je uredno.”

“Sve mi se dopada. Nisam sve još obišao, ali ovo što sam do sada vidio 00.10-00.12 zaista je nešto posebno za ovaj grad", kažu posjetioci.

Iz opštine, za ovu godinu najavljuju pet novih proizvodnih kapaciteta u poslovnoj zoni. Kažu, omogućiće povoljne uslove za investiranje, a samim tim i ostajanje domaćih privrednika u Prnjavoru. 

Тагови: